Girona es mobilitza per impedir l’expulsió d’Aziz Tarzhout

15 gener 2014

Avui a primera hora del matí han detingut un jove d’origen marroquí a les dependències de la policia estatal de Girona. El jove, anomenat Aziz Tarzhout, té tramitada una ordre d’expulsió des del passat mes de març del 2013. Aziz ha de firmar cada quinze dies la seva compareixença fins que se celebri el judici contenciós administratiu programat pel dimarts 21 de gener, és a dir, la setmana que ve.

Fins ara, el jove sempre ha anat acompanyat a la comissaria, ja que en ocasions anteriors ha estat objecte d’amenaces i coaccions per part del sotsinspector de la brigada d’estrangeria, Juan José Colinet. Ha estat precisament aquesta persona acompanyant qui ha alertat avui l’advocat i la xarxa d’amistats de l’Aziz de la detenció.

Segons Benet Salellas, l’advocat de l’Aziz, la policia estatal no ha respectat els drets bàsics que garanteixen al detingut una defensa apropiada. Bàsicament no han deixat que l’Aziz es posés en contacte amb el seu advocat. Per aquest motiu, Salellas ha tramitat un habeas corpus al jutjat de guàrdia de Girona, per aconseguir que es declari il·legal la detenció de l’Aziz.

Expulsions sense judici

Per detenir l’Aziz, el sotsinspector Colinet ha aprofitat el gran marge de maniobra de la llei d’estrangeria. Aquesta llei permet detenir i privar de llibertat fins a 72 hores qualsevol persona que tingui tramitada una ordre d’expulsió, fins i tot si no està resolta.

Una de les persones properes a l’Aziz que s’ha mobilitzat aquest matí, l’Anna Batlle, ha explicat a l’ARIET que quan ha preguntat per què detenien l’Aziz, Colinet ha respost: “Tenia dues places al cotxe i les havia d’omplir”, i hi ha afegit, “les garanties constitucionals es portaran a terme tant si ell hi és present com si és al Marroc”, referint-se al judici de la setmana que ve.

Aquest cas és un més entre els centenars que acumula Juan José Colinet, que ha rebut felicitacions de diverses autoritats locals per expulsar persones sense permís de residència de Salt i Girona.

Nou anys de residència a Catalunya

L’Aziz fa més de nou anys que resideix a l’Estat espanyol i vuit a Salt. L’única infracció que ha comès fins ara ha estat no tenir els papers en ordre. L’Aziz ha estat un actiu en lluites i mobilitzacions populars com ara el 15M o la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, fet que li ha proporcionat una àmplia xarxa d’amistats.

El Grup Antirepressiu de Girona creu que la detenció d’Aziz ha estat deliberada per impedir que el jove surti airós del judici. Fa pocs dies, el noi havia demanat un canvi d’advocat i una de les primeres accions que havien portat a terme era escriure una carta a la policia estatal de Girona, en què demanava que li tornessin el passaport que li havien retingut o bé que li’n lliuressin una fotocòpia. L’Aziz necessitava aquest document per poder regularitzar la seva situació i Colinet, coneixedor de la situació del jove, li havia requisat el primer dia al·legant que a ell li agradava treballar així.

El Grup Antirepressiu i la PAH de Girona han convocat una concentració d’urgència aquesta tarda a les 19h a la Rambla de Girona.