Girona es solidaritza amb Idomeni

24 març 2016
Un grup de voluntàries classifica la roba donada aquests dies / Carles Palacio
Un grup de voluntàries classifica la roba donada aquests dies a l'Ateneu Popular Salvadora Catà / Carles Palacio

En qüestió de pocs dies, un moviment popular ha sorgit a Girona per solidaritzar-se amb les persones refugiades que fugen de la guerra que assola Síria. La iniciativa era en el seu origen individual i es limitava a un viatge de quatre dies al camp grec d'Idomeni, però ràpidament s'hi han sumat una vintena de persones que també volen desplaçar-s'hi per prestar la seva ajuda. Ha estat gràcies a les xarxes socials i a partir d’un esdeveniment a Facebook que aquesta crida ha arribat a molta gent que han volgut implicar-s’hi d’una manera o altra. Així, allò que va començar sent una iniciativa individual ha esdevingut un projecte col·lectiu.

Veient la predisposició de tantes persones a ajudar, es va buscar un lloc per recollir el material, alhora que s’iniciaven els contactes amb un col·lectiu de Montcada i Reixac especialitzat en aquesta feina, SOS Refugiats MiR. Aquesta organització no té vincles institucionals i prescindeix de la col·laboració amb grans ONG. Es basa en el treball voluntari, com el cas del grup gironí. La feina és conjunta: diversos grups d’arreu del territori recullen material, el classifiquen, l'empaqueten i l’envien a Montcada i Reixac, on SOS Refugiats MiR l’emmagatzema i posteriorment l'envia en contenidors cap a Grècia.

Per comprar el material que es posarà a disposició de les refugiades, s'ha iniciat una campanya de micromecenatge. En quatre dies s'han recaptat més de 2.000 euros. Un cop el grup arribi a Grècia, decidirà què fer-ne; la situació canvia dia a dia i hi ha més camps a banda d'Idomeni que també necessiten ajuda i material. Un dels col·laboradors de l'ARIET ha decidit sumar-se a aquest viatge, que tindrà lloc entre els dies 4 i 8 d'abril, amb la intenció de documentar l'experiència.

A banda del suport de la ciutadania, el projecte també ha rebut l'ajuda de diverses entitats i casals populars. L’Ateneu Salvadora Catà ha prestat l'espai per emmagatzemar el material que les voluntàries no poden portar a sobre en el viatge. També s'hi ha organitzat un concert els beneficis del qual aniran destinats a la campanya de micromecenatge. El Casal de Joves 4 Rius, al seu torn, ha elaborat pancartes en suport a les refugiats. Una altra entitat col·laboradora ha estat el Casal Independentista de Banyoles, que també ha permès emmagatzemar part del material recollit. A través d’aquesta entitat s’ha iniciat una col·laboració amb la Plataforma d’Ajuda als Refugiats de Banyoles.

Per la seva banda, la CUP-Crida per Girona també impulsa una iniciativa similar. Després d'organitzar unes jornades sobre les persones refugiades al segle XXI, la formació independentista va convocar una assemblea al local de Càritas a la qual van assistir una cinquantena de persones. Els tres eixos que treballen són: la denúncia política per les decisions preses per la Unió Europea, ajuda humanitària i campanyes de sensibilització i educació. De la mateixa manera, arreu de la demarcació han anat sorgit petits col·lectius que, de manera independent, fan feina en aquest sentit.

Projectes com aquest evidencien el malestar de la ciutadania envers les decisions de la UE, que recentment ha firmat un pacte amb Turquia que permet retornar les refugiades que entren a Europa. Tal com denuncien diverses organitzacions, aquest pacte vulnera la legislació de la UE i posa en perill la vida de les persones refugiades, ja que Turquia no és un país segur.