Girona se suma a la solidaritat amb les llibertàries detingudes

18 desembre 2014

[Slideshow "4105" not found]

Tot i que es va convocar amb molt poques hores d’antelació, unes 150 persones van anar el vespre del 16 de desembre a la plaça del Vi per rebutjar la detenció d’onze persones vinculades al moviment llibertari en el marc de l’Operació Pandora, dirigida pel jutge de l’Audiència Nacional espanyola Javier López Bermúdez.

El que havia de ser una concentració es va convertir en una manifestació que va transcórrer pels carrers de Girona amb crits com “l’únic terrorista, l’estat capitalista” i “solidaritat amb les detingudes”. Algunes persones duien cartells on es podia llegir “Jo també sóc anarquista” i altres van expressar la indignació amb pintades en diversos punts del recorregut.

A diferència d’altres ocasions, ahir pràcticament no es va notar la presència policial. Dos agents de la guàrdia urbana i una furgoneta dels Mossos d’Esquadra van seguir la manifestació sense intervenir. La protesta va acabar davant la seu de la Generalitat de Catalunya, on es va llegir un comunicat de solidaritat amb les persones detingudes.

La de Girona va ser una manifestació més de les convocades durant la jornada. A tot Catalunya n’hi va haver 9 més. La més multitudinària va ser la de Barcelona, amb més de 3.000 persones manifestant-se pels carrers de Gràcia. També es van celebrar concentracions a altres ciutats de l’Estat, com Madrid, València, Bilbao i Sevilla, entre altres.

Operació Pandora

Durant el matí, efectius dels Mossos d’Esquadra havien entrar a diversos domicilis particulars i col·lectius d’arreu de l’Estat -com la històrica Kasa de la Muntanya, l’Ateneu llibertari del Poble Sec o l’Ateneu llibertari de Sant Andreu- per detenir 11 persones vinculades al moviment llibertari. Tot i que en edificis com la Kasa de la Muntanya no s’hi va fer cap detenció, l’escorcoll va durar més de 13 hores.

Oficialment, l’Operació Pandora pretén “desmantellar una suposada organització anarquista que hauria col·locat diversos artefactes explosius a caixers automàtics”, però la policia catalana només ha confiscat ordinadors, material informàtic, telèfons mòbils i llibres. Malgrat la manca de proves incriminatòries, molts mitjans van reproduir el missatge de la Conselleria d’Interior i no van dubtar a parlar d’una “operació contra el terrorisme anarquista”.