Indignació a les Fires de Girona pel tancament de la barraca del SEPC

30 octubre 2014
Barraca del SepcUdG precintada per l'Ajuntament de Girona per vendre alcohol a una menor. /Toni Ferragut
Barraca del SEPC-UdG precintada per l’Ajuntament de Girona per haver venut alcohol a una menor. /Toni Ferragut

L’Ajuntament de Girona ha decretat el tancament provisional de la barraca del SEPC a les Fires de Sant Narcís, després que el passat dia 25 els Mossos d’Esquadra denunciessin que una menor hi havia comprat alcohol. El tancament ha caigut com un gerro d’aigua freda sobre el sindicat, que, com la majoria d’entitats que disposen d’una barraca a l’espai de la Copa, es finança de manera exclusiva durant les Fires.

A banda de tancar la barraca, l’Ajuntament encara no ha decidit quina sanció imposarà al SEPC. Segons fonts del consistori, la multa podria oscil·lar entre els 150 i els 300 euros i el sindicat podria perdre la barraca en futures edicions. En qualsevol cas, ara mateix el pitjor càstig és la prohibició d’obrir la barraca. Marta Pijoan, membre del sindicat, assegura que, si no poden obrir aquest cap de setmana, ni tan sols podran pagar el lloguer de la barraca, que ascendeix a uns 2.600 euros. “Ens estan enfonsant!”, lamenta Pijoan. No és la primera vegada que l’Ajuntament fa tancar una barraca per haver venut alcohol a menors, però mai abans s’havia fet per un sol cas i menys durant el primer cap de setmana de Fires, quan les caixes estan més buides.

Un aspecte que ha indignat, i molt, el sindicat SEPC és que l’Ajuntament de Girona havia autoritzat, en principi, l’obertura de la barraca pel segon cap de setmana de Fires i després s’ha fet enrere. Segons ha pogut saber aquest mitjà, la regidora Marta Madrenas es va reunir el dimarts amb representants del SEPC i els va prometre que es podria obrir la barraca si no venien alcohol de gradació. Finalment, la regidora ha canviat de parer i a hores d’ara el sindicat no sap si podrà obrir la parada.

La sanció de l’Ajuntament de Girona ha aixecat molt malestar entre les organitzacions que disposen d’una barraca, i especialment entre aquelles que tenen un compromís més explícit, com el Casal Independentista El Forn o el Grup Antirepressiu, que hi veuen una clara intencionalitat política. “No podem demanar el carnet a tothom i les aparences enganyen. Podrien enganxar qualsevol!”, expliquen en una barraca propera a la del SEPC.

La barraca del SEPC es troba molt a prop de l’escenari de la Copa. Els dies de concert, milers de persones de totes les edats hi realitzen les seves consumicions i resulta difícil distingir les menors d’edat. “Sabíem que ens buscarien les pessigolles”, explica Pijoan. El mosso de paisà que va presentar la denúncia vigila moltes de les manifestacions que hi ha a Girona i ja s’ha enfrontat altres vegades amb les estudiants. Segons Pijoan, la denúncia conté falsedats sobre l’aspecte físic de la menor, que semblava clarament major d’edat.

Fonts de l’Ajuntament de Girona han confirmat que durant tota la setmana hi ha mossos de paisà que patrullen per la zona i que, a més, la Comissió de la Copa, l’òrgan que gestiona les barraques, contracta una empresa de seguretat privada per vigilar que ningú vengui alcohol als menors. Aquestes fonts han explicat que de moment només s’ha aixecat una acta contra el SEPC, però que en els propers dies s’obrirà un expedient sancionador.

Normativa suspesa

La sanció al SEPC ha revifat la controvèrsia sobre la normativa de les barraques aprovada per l’Ajuntament de Girona l’any 2012. Aquesta normativa impedeix que organitzacions polítiques com la CUP o Lluita Internacionalista puguin tenir una barraca perquè el seu àmbit d’actuació no és “estrictament local”. L’Ajuntament va aprovar aquesta restricció a través de la Junta de Govern Local i sense tenir en compte la vintena d’entitats que participen a les barraques. El passat mes de setembre, el Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Girona va suspendre la normativa per considerar que s’hauria d’haver debatut al ple municipal.