Joves catòlics es mobilitzen contra l’avortament a Girona

Una quinzena de joves passen el rosari davant la clínica Adàlia i demanen que es prohibeixin els avortaments

29 desembre 2016
Concentració davant de la clínica Adàlia per «defensar la vida, la dona i la maternitat» /Carles Palacio
Concentració davant de la clínica Adàlia per «defensar la vida, la dona i la maternitat» /Carles Palacio

Quan una ciutat petita com Girona acull dues escoles de l’Opus Dei, els resultats es fan ràpidament visibles. La setmana passada, centenars de fidels van homenatjar Javier Echevarría, el prelat de l’Obra, en una missa solemne a l’església de Sant Feliu. Ahir, una quinzena de joves catòlics es van concentrar davant la clínica Adàlia per «defensar la vida, la dona i la maternitat». Els joves van passar el rosari i van pregar pels embrions que són extrets del ventre de la mare en el centre mèdic.

El portaveu de la protesta era l’Ernest, un ex estudiant de l’escola Bell-lloc del Pla que considera que l’avortament és una forma d’homicidi. Des del seu punt de vista, interrompre l’embaràs hauria d’estar estrictament prohibit i només s’hauria de permetre en «casos extrems», quan la vida de la mare corre perill. Per l’Ernest, ni tan sols la violació és un motiu prou fort per avortar. «La violació s’utilitza com a pretext per legalitzar l’avortament, però als Estats Units hi ha associacions de mares violades que defensen el dret a la vida».

L’Ernest no vol culpar les dones que decideixen avortar. Considera que no ho fan per iniciativa pròpia, sinó que s’hi veuen «abocades» per les seves parelles, per la pressió social o per les dificultats econòmiques. «En aquest país es considera que les mares joves són tontetes». L’Ernest està convençut que la majoria de dones que interrompen l’embaràs són de «classe baixa» i que la qüestió es podria resoldre amb «polítiques d’ajuda reals». «No podem prohibir l’avortament i deixar les mares ‘tirades’. Per això dèiem que la llei Gallardón era incompleta».

Per justificar el seu posicionament, els joves catòlics utilitzen tota mena de suposats arguments científics. L’Ernest explica el cas Shinya Yamanaka, premi Nobel de medicina, que segons sembla va quedar trasbalsat per la visió d’embrions humans. O el cas de Bernard Nathanson, un metge nord-americà que després d’haver practicat 75.000 avortaments va sofrir una profunda crisi espiritual i va renegar de tot el que havia fet fins llavors, com Sant Pau quan va caure del cavall. «A través de la tecnologia dels ultrasons Nathanson va descobrir que els fetus també són éssers humans», diu l’Ernest.

La concentració antiavortista es va realitzar el 28 de desembre, dia dels Sants Innocents, en record de la llegendària matança de nens perpetrada pel rei Herodes. «En aquesta clínica avui hi ha hagut deu avortaments!», va exclamar el portaveu de la plataforma, amb el megàfon a la mà. La protesta es va desenvolupar de forma pacífica, sobretot perquè a l’hora en què es va realitzar la clínica ja estava tancada. «No volem provocar a ningú. Només volem pregar per les mares que es veuen obligades a avortar i pels seus fills. Els mossos d’esquadra estan aquí per protegir-nos i evitar incidents». Abans de passar el rosari, els concentrats van recordar que és impossible garantir el dret a l’habitatge o el dret a l’educació si prèviament no es garanteix el «dret a la vida». Qüestió de prioritats.