Jutjaran un policia municipal de Girona per la mort de Juan Pablo Torroija

4 juny 2014

L’Audiència de Girona ha reobert el cas de Juan Pablo Torroija, que morí en una comissaria de la Policia Municipal de Girona l’any 2012. El magistrat Adolfo García Morales ha escoltat els arguments de la família de Torroija i l’advocat Benet Salellas, que van presentar un recurs contra la decisió del Jutjat d’Instrucció número 4 d’arxivar el cas. García Morales ordena prosseguir el procés penal contra l’agent Francisco Javier Cruz Téllez, que podria ser responsable d’un delicte d’homicidi per imprudència.

En una interlocutòria feta pública el 2 de juny, el magistrat considera que Cruz Téllez podria haver fet molt més per evitar la mort de Juan Pablo Torroija, i qualifica el seu comportament de “greument omissiu”, ja que va deixar sol el detingut dins la cel·la després d’haver presenciat un intent de suïcidi.

Dos intents de suïcidi

Juan Pablo Torroija, de 41 anys, va ser detingut al carrer la nit del 7 de juliol de 2012 juntament amb una altra persona. El detingut va ingressar a la comissaria a les 2:35 de la matinada. Poca estona després, a les 3:07 minuts, es va produir un primer intent de suïcidi. Torroija va lligar un extrem de la camisa als barrots de la cel·la i l’altre extrem al voltant del seu coll. Tot seguit es va deixar caure a terra per ofegar-se.

Tal com mostren les imatges enregistrades per les càmeres de seguretat, Cruz Téllez fou testimoni directe d’aquest primer intent de suïcidi i va dissuadir el detingut. Entre les 3:17 i les 3:24, l’agent va passar diverses vegades per davant de la cel·la de Torroija. A partir d’aquest moment, però, Cruz Téllez va deixar completament sol el detingut durant més de 25 minuts. Fou precisament en aquest moment que Torroija es va tornar a penjar seguint el mateix procediment que la primera vegada. A les 3:50, la policia va descobrir que Torroija estava inconscient dins la cel·la. Diversos agents van intentar reanimar-lo, però ja era massa tard. Torroija va morir tres dies després a l’hospital a causa de les ferides.

L’Audiència de Girona no entén per què la policia va deixar sol un detingut que havia mostrat una clara intenció d’autolesionar-se. Segons García Morales, l’agent Cruz Téllez va infringir l’Ordre General de Servei de la Policia Municipal, que estableix que el servei de custòdia dels detinguts “és un dels que requereix més professionalitat i responsabilitat, en el sentit que l’agent de custòdia és el màxim responsable i haurà de vetllar per la seguretat i la integritat de les persones detingudes”. García Morales enumera algunes accions molt simples que podrien haver salvat la vida de Torroija, com ara reclamar ajuda a altres agents, vigilar permanentment la cel·la, emmanillar el detingut o, fins i tot, privar-lo de la camisa.

El magistrat considera “transcendental” que el policia municipal no extremés la vigilància després del primer intent de suïcidi i acusa Cruz Téllez d’un possible delicte d’homicidi per imprudència. En la mateixa resolució, el magistrat exculpa el caporal que aquella nit estava al càrrec de la comissaria i que va intentar reanimar Torroija.

Un testimoni il·localitzable

Un dels punts més foscos d’aquest succés és el testimoni de Mauro Zorzin, que fou detingut juntament amb Juan Pablo Torroija. Aquella nit, Zorzin es trobava a la cel·la del costat de Torroija i és l’única persona que podria aclarir quina conversa van mantenir l’agent de la Policia Municipal i la víctima després del primer intent de suïcidi. Malauradament, l’Audiència no ha pogut localitzar aquest testimoni.

Aquesta és la segona vegada que l’Audiència reobre el cas de Juan Pablo Torroija. L’any 2012, el Jutjat d’Instrucció número 4 va arxivar el cas sense ni tan sols haver investigat. En aquella ocasió, l’Audiència va ordenar que seguís el procediment amb els mateixos arguments que ho fa ara.