Kan Kolmo esquiva el desallotjament

10 novembre 2013

El Jutjat Penal nº 5 de Girona va absoldre el passat mes d’octubre un jove de 25 anys que va participar en l’okupació de Kan Kolmo, un centre social actiu des de l’any 2009. El Ministeri Fiscal i l’acusació particular demanaven penes de multa pels delictes d’ocupació de béns immobles i de frau en el consum elèctric, però la jutgessa va desestimar aquestes peticions perquè considera “desproporcionada” la intervenció penal en l’ocupació d’un immoble abandonat des de fa anys i perquè no hi ha proves per acusar el jove de punxar el subministre elèctric. Malgrat aquesta sentència absolutòria, la jutgessa deixa la porta oberta a l’acusació per dur el cas a la justícia civil.

Kan Kolmo era antigament una fàbrica de taps de suro que es va tancar a principis dels anys 70. L’any 2009, un grup de joves va decidir convertir aquest espai abandonat situat prop del centre de Girona en un centre social. En un principi, la propietària de l’immoble va acceptar de bona gana la presència dels joves, que es van comprometre a rehabilitar l’espai. Més endavant, però, la filla de la propietària va denunciar l’okupació. Gràcies a les proves aportades per Benet Salellas, l’advocat defensor, s’ha pogut demostrar que en el moment de l’okupació l’edifici estava completament abandonat i que per tant no es podia justificar una intervenció penal. Segons algunes fonts properes a Kan Kolmo, la filla de la propietària va denunciar l’okupació per la via penal perquè no disposa de prou proves per fer-ho per la via civil. Així doncs sembla que, per ara, el centre social no corre risc de ser desallotjat.

Actualment Kan Kolmo és un dels principals nuclis de resistència de la ciutat de Girona. El centre acull diferents col·lectius que volen “oferir una òptica al marge del sistema capitalista” i “repolititzar el teixit social”. Entre altres activitats, al centre s’hi realitzen xerrades, presentacions de llibres o concerts. A més, Kan Kolmo també disposa d’una cafeteria, un rocòdrom i un taller de bicicletes.

[Slideshow "kan-kolmo" not found]