La comunitat universitària diu No al 3+2

El SEPC i el Consell d'Estudiants de la UdG van organitzar el passat dia 16 una consulta sobre la polèmica reforma universitària

22 desembre 2015
Referendum sobre el 3+2 a la UdG / Carles Palacio
Referèndum sobre el 3+2 a la UdG / Carles Palacio

Les estudiants de la Universitat de Girona segueixen la lluita contra el polèmic 3+2. En aquesta ocasió, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), amb la col·laboració del Consell d’Estudiants i el suport del rectorat, ha organitzat una consulta perquè la comunitat universitària pugui expressar la seva opinió respecte un tema que l’afecta directament.

La consulta es va celebrar els dies 16 i 17 de desembre, amb el resultat d’un No aclaparador, amb un 86% dels vots. Les opcions per triar eren tres: el No a l’aplicació del 3+2, el Sí al nou sistema universitari, i el Sí, però en base al debat acadèmic i a una negociació amb la comunitat universitària. El “Sí, amb condicions” ha obtingut l'11% dels vots. Finalment, l’opció del Sí, tal com està plantejat actualment, n’ha obtingut tan sols el 0,64%. Cal afegir que la participació ha estat molt superior a la de les últimes eleccions al rectorat, i que Ferran Coll, representant del Consell d’Estudiants, ha assegurat la qualitat democràtica de la consulta afirmant que el recompte s’ha fet sempre amb presència d’elements externs que han validat els resultats.

Convençudes que això permet encarar una nova proposta, les estudiants vinculades al SEPC han fet una valoració molt positiva tant de la participació com dels resultats. A la vista d'aquests, han fet una crida a la implicació de tots els membres de la comunitat universitària (personal d’administració i serveis, personal docent i investigador i estudiants) per crear una plataforma capaç de generar una alternativa al 3+2 i a l’estratègia universitària 2015 i 2020. No es tracta només d’oposar-se al 3+2. L’ideal que es persegueix des de la lluita estudiantil és "fer de la universitat un lloc on les classes populars puguin expressar-se de forma lliure, on l’educació sigui pública, popular, antipatriarcal, en català i de qualitat", en paraules de les membres del SEPC.

Les eleccions del 20D podrien frenar el Decret

El rector de la universitat, Sergi Bonet, ha intervingut a la roda de premsa per mostrar el seu suport a aquesta iniciativa, que ha qualificat de "brillant i molt oportuna", com també d’exemple de vida universitària i de "compromís social". Bonet s’ha mostrat clarament contrari al Decret del 3+2, que faria canviar radicalment l’estructura dels estudis universitaris i comportaria la segregació d’aquelles alumnes que per motius econòmics no poguessin accedir a una titulació de màster. Ha afegit que abans de res cal un estudi de viabilitat econòmica, que vagi de la mà d’un debat acadèmic. A la pregunta de com està el procés en el present, Bonet ha contestat que amb la nova configuració política a l’Estat espanyol ja no està tan clar que el Decret s’apliqui: el va impulsar una majoria absoluta del PP, per la qual cosa el plantejament del nou sistema es troba en un moment d'indefinició.