La cuina d’alt “standing” arriba al centre de Girona

30 juliol 2014
La CUP va convocar una concentració al pont de Pedra en forma de berenar–sopar / Marc Planas

Ja són pocs els gironins i gironines que no s’han adonat de la presència d’una insòlita estructura aguantada amb contrapesos que penja sobre el riu Onyar, paral·lelament al pont de Pedra. Es tracta del Vol Gastronòmic: un nou projecte privat que ha obtingut el suport incondicional de l’Ajuntament de Girona i que, en paraules de l’alcalde Puigdemont, “ajudarà a potenciar la ciutat com a destinació gastronòmica i, per tant, contribuirà a situar Girona com una destinació de moda”.

Sembla que l’èxit del projecte està assegurat d’entrada, ja que han avançat als mitjans que compten amb més de 600 reserves fetes. Reserves que, d’altra banda, segons assegura el gerent del restaurant, en bona part provenen de destins internacionals, tal com l’alcalde i el seu equip de govern esperaven.

L’oposició denuncia opacitat en la concessió

El Vol Gastronòmic ha despertat també les crítiques de diversos col·lectius i formacions polítiques, com la CUP, que descriu el projecte privat que compta amb el beneplàcit del consistori, com “una ocupació de l’espai públic per crear un negoci privat i elitista”.

La inauguració del local estava prevista pel 27 de juliol, tot i que finalment ha estat posposada per dijous vinent, i la CUP va convocar una concentració al pont de Pedra, davant del Vol, en forma de berenar–sopar, per posar en evidència la contradicció  amb les ordenances municipals de Girona. Les ordenances prohibeixen reunir-se espontàniament i menjar plegades a la via pública, però en el cas de l’empresa IXCE, responsable del Vol, ha fet els ulls grossos ja que, segons l’Ajuntament, el seu projecte potencia que la ciutat de Girona sigui una destinació de moda. Una destinació de moda, però, per al reduït col·lectiu de persones que puguin pagar els 65 euros que costa el menú… Aquest fet, segons els col·lectius opositors al projecte, referma encara més la posició de l’actual equip de govern, que mentre imposa una ordenança municipal que no permet a les ciutadanes menjar i beure al carrer o estendre roba als balcons per no agredir “l’estètica urbana”, posa totes les facilitats a un projecte empresarial que vol atreure un determinat públic elitista. També denuncien el tracte privilegiat que rep el projecte en comparació amb els comerços i bars, que es veuen contínuament afectats per modificacions cada cop més restrictives, com ara els horaris i els emplaçaments de les terrasses dels bars. En canvi, el Vol Gastronòmic no ha tingut cap problema a l’hora de quedar suspès sobre el riu més emblemàtic de la ciutat.

Fonts de la CUP han parlat a l’ARIET de l’opacitat en la concessió dels tràmits i permisos necessaris per obrir el nou local. De fet, asseguren que en una comissió informativa la regidora de Comerç i Turisme, Coralí Cunyat, que la presidia, va explicar-los fa un mes que part de les taxes les pagarien en forma de menús, és a dir, en espècie. Malgrat haver-nos intentat posar en contacte amb la regidora, l’ARIET encara no ha pogut aclarir qui rebrà els suculents menús.