La Fiscalia demana el desallotjament d’un CSO de Salt propietat del Banc de Sabadell

16 febrer 2015
CSO Pati del Rovell / Toni Ferragut
CSO Pati del Rovell / Toni Ferragut

El centre social okupat el Pati del Rovell està en perill de desallotjament. Aquest centre social, ubicat al centre de Salt, al c/ Cardenal Vidal i Barraquer número 1, va ser okupat el juny del 2013 per un grup de joves amb la intenció d’obrir un espai autogestionat a Salt on es poguessin dur a terme activitats encaminades a teixir xarxa comunitària.

Segons informacions rebudes a aquest mitjà, la finca, que estava clarament abandonada des de feia molts anys, és propietat del Banc Sabadell. L’entitat financera va denunciar les okupants i dues persones van ser imputades i citades a declarar per un delicte d’usurpació d’immoble. En aquests moments, el procés judicial es troba en fase d’instrucció i la fiscalia n’ha demanat el desallotjament cautelar adduint que l’edifici està sent malmès per les okupes, tot i que elles afirmen que durant aquest temps l’han rehabilitat, ja que l’immoble es trobava malmès a causa de l’abandó perllongat. Tot i que el jutge ha acceptat la petició del fiscal, l’advocat que defensa el cas, Benet Salellas, ha interposat un recurs a l’Audiència Provincial de Girona que ha fet aturar en principi el perill de desallotjament fins que aquest no s’hagi resolt. Salellas troba que la fiscalia actua amb un “excés de zel”, ja que les peticions d’un desallotjament cautelar normalment s’insten des de l’acusació particular. En un comunicat fet públic, les okupants del Pati del Rovell també carreguen contra la decisió de la fiscalia, la qual acusen de “voler fer desaparèixer un espai autogestionat”.

Durant aquests quasi dos anys d’okupació, el Pati del Rovell ha ofert diverses activitats de tallers de pintura, cinefòrums, tallers de clown i una botiga d’intercanvi de roba. En declaracions, membres del centre social diuen estar contentes amb la trajectòria de l’espai, sobretot perquè consideren que l’entorn de Salt té molt de potencial, tot i que lamenten que el desallotjament aturarà tota la feina que hi ha per fer. El Pati del Rovell, a banda d’oferir les activitats, és coordina també amb dos centres socials okupats de Girona: Kan Kolmo i Zona Apache.

Actualment l’assemblea del Pati del Rovell està iniciant una campanya per aturar el desallotjament i convida col·lectius i altres centres socials okupats a sumar-s’hi i a estar alerta a properes convocatòries. De fet, ja han avançat la convocatòria una concentració davant del CSO en cas de ser desallotjat.