La jutgessa del cas Manga imputa l’home de confiança de Santi Vila a l’Ajuntament de Figueres

30 novembre 2013

La jutgessa que instrueix el cas Manga, Pilar de Lara, ha decidit imputar Manuel Toro, primer tinent d’alcalde de Figueres i un dels principals col·laboradors de Santi Vila, durant la seva etapa com a alcalde del municipi empordanès. Malgrat que el cas continua sota secret de sumari, el Diari de Girona ha informat que Toro estaria presumptament implicat en una trama empresarial que subornava càrrecs públics per repartir-se adjudicacions de diverses administracions. Aquesta no és la primera vegada que el nom de Manuel Toro es relaciona amb el cas Manga. A principis d’any, el primer tinent d’alcalde va abandonar les seves responsabilitats degut a la investigació policial, que l’acusava d’un presumpte delicte de prevaricació. Quatre mesos després, tanmateix, degut a la manca d’avenços judicials, el polític convergent va recuperar el càrrec.

Els fets pels quals s’imputa Manuel Toro es remunten a l’any 2011, quan l’Ajuntament de Figueres va contractar l’empresa GRS Arc Local per gestionar els expedients sancionadors de trànsit. Aleshores l’alcalde era l’actual conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generaliat de Catalunya, Santi Vila, que va donar el vistiplau a un contracte de dos anys amb l’empresa investigada. El contracte estipulava que GRS Arc Local percebria el 33% de totes les multes de trànsit que es cobressin al municipi. Dos anys després, en plena tempesta judicial i quan Vila ja formava part de l’equip de govern de la Generalitat, l’Ajuntament de Figueres va prescindir dels serveis de GRS Arc Local i va contractar Xaloc, una entitat de la Diputació de Girona que també gestiona expedients sancionadors de trànsit. En aquell moment, l’alcaldessa del municipi, Marta Felip, va explicar que el contracte amb GRS Arc Local implicava un sobrecost anual de 267.000 euros en comparació amb el contracte que oferia Xaloc.

La contractació d’una empresa privada per gestionar expedients sancionadors de trànsit va generar des del principi molts dubtes a l’Ajuntament de Figueres. De fet, un any abans de l’adjudicació, el consistori va adreçar una consulta a la Junta Consultiva de Contractació Pública de la Generalitat per saber si això era legal, ja que tradicionalment aquests serveis els realitza la mateixa administració. L’Ajuntament de Figueres sospitava que l’externalització podia infringir diversos articles de la Llei de contractes del sector públic. L’organisme consultiu va respondre favorablement, sempre i quan l’empresa no assumís funcions pròpies de l’autoritat pública.

Set imputacions més

Manuel Toro no és l’únic imputat pel cas Manga. De Lara ha situat al punt de mira set persones més que d’alguna o altra manera s’haurien beneficiat de la trama corrupta. A més de Toro, la jutgessa ha imputat l’administrador de l’empresa GRS Ars Local, Alexandre Ros i l’apoderat de la societat, Josep Maria Franch; el cap del departament del Consell Comarcal de la Selva, Joan Carles Feliu; l’expresident del Consell Comarcal de la Selva i exalcalde de Sant Hilari Sacalm, Robert Fauria; el director del Patronat de Turisme de la Costa Brava, Ramon Ramos; el gerent de l’organisme de recaptació de la Diputació de Girona, Xavier Alberch i el particular David Busquets.

El cas Manga és la segona fase de l’operació Pokémon que investiga una trama gallega de suborns a canvi d’adjudicacions. Per tal d’agilitzar el procés, de Lara ha decidit trossejar la causa en nou peces separades. La sisena peça està exclusivament dedicada a la ramificació gironina de la trama corrupta. Gràcies a aquesta divisió s’obre la porta a què la causa es pugui instruir des de Catalunya.