La PAH de Girona no descarta okupar un altre edifici després del desallotjament del bloc de Salt

18 desembre 2013
La PAH de Girona no descarta una nova ocupació / P. Casacuberta
La majoria d’ocupants són dones amb fills / P. Casacuberta

Els Mossos d’Esquadra van posar la setmana passada punt i final a l’okupació del bloc de Salt. Pocs minuts després de les nou del matí, les furgonetes de la Brigada Mòbil van encerclar l’edifici i desenes d’agents van desallotjar les dotze persones que en aquells moments es trobaven dins del bloc. Des d’aquell dia, vuit guàrdies vigilen nit i dia les portes de l’immoble propietat del banc dolent per evitar que ningú hi torni a entrar.

El desallotjament del bloc de Salt arriba després d’una llarga negociació entre la Plataforma d’Afectats per l’Hipoteca (PAH) de Girona i l’Agència de l’Habitatge de la Generalitat de Catalunya i després de la intervenció del Tribunal d’Estrasburg, que al principi es va pronunciar en contra del desallotjament perquè considerava que es vulneraven els drets fonamentals de les persones. Els Mossos d’Esquadra no van entrar dins l’edifici fins que la Generalitat va oferir pisos de lloguer social a cinc famílies que corrien el risc de quedar-se sense sostre. El mateix dia del desallotjament, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va declarar que només oferien pisos “a qui s’ho mereixia” i va celebrar la intervenció de la policia perquè “si Catalunya vol constituir-se en Estat, cal respectar la llei”.

Per la PAH de Girona, tanmateix, les gestions de l’Agència de l’Habitatge no resolen ni molt menys els problemes de les famílies que fins la setmana passada vivien al bloc de Salt. La Doris, una de les persones més combatives del bloc, afirma que les famílies no disposen de prou recursos per pagar les despeses vinculades a un habitatge. “En dos mesos estaran al carrer”, assegura. D’altra banda, els contractes que ofereix l’Agència de l’Habitatge són molt precaris, ja que permeten a l’administració fer fora les llogateres en qualsevol moment. No és estrany, doncs, que les okupants del bloc, que en la seva major part són dones migrades i amb fills, vulguin mantenir les relacions que s’han establert durant aquests nou mesos d’ocupació. “Les famílies ens demanen que no les deixem soles”, explica la Doris, “no confien en l’administració”.

Pisos en males condicions

La impotència de l’Agència de l’Habitatge per resoldre el drama dels desnonaments es manifesta en les solucions que ofereix. El pis de la Yabo, per exemple, estava tapiat fins el mateix dia de firmar el contracte de lloguer. Les finestres no tanquen bé, la pica degota i la cuina no funciona. “Trigo quatre hores a preparar el menjar”, explica la Yabo, que encara no sap quan li arreglaran els desperfectes. A la Núria, una mare amb dos fills adolescents, ni tan sols li han ofert un pis, sinó una estança en una pensió mentre l’Agència busca una solució més adient. “Prefereixo anar a casa d’uns amics abans que dormir en una pensió”, es queixa ella.

Però el problema va més enllà de les okupants del bloc de Salt. La PAH de Girona disposa d’una llista de més de 200 persones que podrien perdre el seu habitatge de forma imminent. La PAH de Girona considera que si el banc dolent no cedeix pisos als municipis de Salt i Girona és impossible fer front a aquesta nova onada de desnonaments.

No descarten okupar un altre edifici

Després del desallotjament, la PAH de Girona va aixecar un campament en un descampat adjacent al bloc de pisos que també és propietat del banc dolent. Dins d’una tenda de campanya hi dormen regularment quatre o cinc activistes que no es donen per vençudes. “Que ens facin fora d’aquí, també”, repten. Les famílies prefereixen no dormir dins la tenda perquè tenen por que els Serveis Socials de la Generalitat els prenguin la custòdia de les criatures. Durant el dia, tanmateix, s’apropen al descampat i formen una rotllana al voltant d’una foguera que està sempre encesa. “Els llaços de solidaritat són molt forts”, explica la Doris, “aquí les famílies s’han sentit integrades per primera vegada”. Per les okupants, el bloc era molt més que un simple aixopluc; era un centre social que donava resposta a moltes necessitats que l’administració no sap cobrir.

La PAH de Girona no descarta okupar un altre edifici en un futur pròxim. Per les activistes, el problema no està ni molt menys resolt, i la mobilització “no es pot parar”. Això sí, abans de fer aquest pas, algunes membres de la plataforma gironina reconeixen que caldrà teixir alguns ponts que s’han trencat durant l’okupació del bloc de Salt. En aquest sentit cal recordar que, poques setmanes abans del desallotjament, les PAH catalanes es van desmarcar de l’estratègia del la PAH de Girona de resistir dins l’edifici malgrat les sentències judicials. Sigui com sigui, la PAH de Girona adverteix que “la lluita no ha acabat”.