La PAH denuncia la ineficàcia de la taula d’habitatge de Palamós

24 març 2015
Manifestació en defensa del dreta l'habitatge / Carles Palacio
Manifestació en defensa del dret a l’habitatge / Carles Palacio

La PAH de Palamós no comparteix en absolut la valoració que fa l’Ajuntament empordanès de la Taula de Coordinació Local pel Dret a l’Habitatge. En el comunicat enviat a la premsa aquesta setmana, la PAH es queixa que el consistori hagi valorat els tres anys de funcionament de la Taula sense tenir en compte la seva opinió i denuncia la manca d’ambició d’aquest òrgan.

Segons la PAH, dels 58 casos que han arribat fins a la Taula, només quinze s’han resolt de forma favorable. Aquesta xifra contrasta amb les dades de l’Ajuntament, que es felicita per haver resolt 24 casos. La diferència s’explica perquè la PAH considera que refinançar o reestructurar el deute no significa resoldre el problema, sinó “retardar l’agonia de les famílies afectades”.

La PAH també critica la manca de mesures per reallotjar les persones desnonades. Tot i reconèixer que la Taula ha aturat diversos processos d’execució hipotecària, considera que els resultats són del tot insuficients per fer front a la problemàtica. De fet, la PAH assegura que està assessorant aquelles persones que volen okupar pisos que són propietat d’entitats bancàries i no descarta adherir-se a la campanya Obra Social PAH.

La plataforma lamenta que no s’hagin tingut en compte les seves propostes per resoldre el problema de l’accés a l’habitatge o que se n’hagi modificat el seu sentit. L’any 2013, per exemple, va demanar un recàrrec del 50% en l’IBI en els habitatges desocupats. L’Ajuntament va modificar aquesta proposta de caràcter sancionador per un benefici del 95% en aquells habitatges que es destinin a lloguer social. Segons la PAH, aquest canvi ha provocat que la mesura no tingui cap mena d’efecte. Pel que fa a la moció per sancionar els bancs que tinguin habitatges buits, no s’ha arribat a aplicar mai i la PAH la considera una moció sense valor.

La PAH celebra que el Síndic Municipal de Greuges s’hagi posicionat a favor de la creació d’un cens d’habitatges buits. Des del seu punt de vista, aquest és el primer pas per crear una borsa d’habitatges de lloguer social, cosa que permetria trobar una sortida ràpida per a les famílies desnonades.

Dos membres de la PAH  a la Taula

Per sobre de qualsevol altra cosa, la PAH demana que la Taula no sigui un òrgan que gestioni els desnonaments, sinó que adopti una posició més política i que prengui mesures efectives per garantir el dret a l’habitatge. Als integrants de la Taula els demana “valentia” i que, si cal, desobeeixin aquelles lleis que perjudiquen les famílies afectades. Per aquesta raó, la PAH  voldria que dos membres de la plataforma assisteixin a les reunions de la Taula, cosa que permetria formar altres membres del col·lectiu i fer un treball més col·lectiu.

Actualment, la Taula pel Dret a l’Habitatge de Palamós està composta per l’alcaldessa, representants de tots els grups municipals, el Síndic Municipal de Greuges, un assessor jurídic de l’Ajuntament, un representant de Càritas i un membre de la PAH. Curiosament, l’única persona que no ha assistit mai a les reunions de la Taula ha estat el representant d’ICV, que teòricament hi estava convidat.