La PAH es mobilitza per defensar la Llei de l’habitatge

Unes tres-centes persones s’han unit a la convocatòria de la PAH que instava a concentrar-se davant les seus del Partit Popular per reclamar que el govern espanyol no recorri la Llei 24/2015 d’emergència habitacional al Tribunal Constitucional

19 abril 2016
concentració de la PAH a Girona 18-04-2016
Manifestació de la PAH pels carrers de Girona /Ferran Sales

Dia de defensa de la sobirania popular. A Girona, més de tres-centes persones han participat en la convocatòria de la PAH que instava a concentrar-se davant les seus del Partit Popular per reclamar que el govern de l’Estat Espanyol (en funcions) no recorri la Llei 24/2015, d’emergència habitacional, al Tribunal Constitucional. La manifestació ha recorregut els principals carrers de Girona fins a acabar a la plaça del Vi, on ha instat els municipis i el govern de la Generalitat a desobeir una possible sentència anul·latòria.

A quarts de 7, la tranquil·litat del capvespre primaveral que es respirava a Girona s’ha esquerdat amb la fressa de cassoles, xiulets i crits encesos. Una escridassada que ha anat creixent davant la seu del del Partit Popular. La concentració s’ha acabat convertint en una manifestació que ha tallat alguns dels principals carrers de la ciutat.

Malgrat que la Llei està vigent des de l’agost, la majoria de municipis catalans encara no ha desplegat cap de les mesures previstes

Esperar fins a l'últim moment per minvar la capacitat de reacció ciutadana

Després que el 12 d’abril el govern de l’Estat Espanyol en funcions es reunís amb la Generalitat de Catalunya en una comissió bilateral per discutir la constitucionalitat de la Llei 24/2015, la PAH tem que les setmanes que vénen el govern de Rajoy formalitzi el recurs que, si és admès a tràmit, comportaria la seva suspensió provisional. El termini màxim per fer-ho és el 5 de maig, i tot apunta que esperaran fins l’últim moment per minvar la capacitat de reacció ciutadana.

La Llei 24/2015, fruit de la iniciativa legislativa popular (ILP) contra els desnonaments i la pobresa energètica, promoguda per la PAH, l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APA) i l’Observatori DESC, va ser aprovada per unanimitat i amb un gran suport popular, amb més de 143.380 firmes recollides. Aquesta iniciativa contenia un conjunt de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. Tanmateix, la seva implantació no ha estat gens fàcil.

Malgrat que està vigent des de l’agost, la majoria de municipis catalans encara no ha desplegat cap de les mesures previstes en la Llei. Les denúncies de la PAH en aquesta direcció han estat nombroses, i exigeixen que la Llei tingui una funció real i no quedi en paper mullat. Ara, l’ombra del Tribunal Constitucional suposa un entrebanc més en el procés. Cal remarcar que aquesta és l’única Llei que garanteix el dret a l’habitatge i als subministraments bàsics, ja que a principis d’abril el Tribunal Constitucional va dictar una resolució contra el Decret 6/2013 de la Generalitat de Catalunya –en relació al Codi de Consum català—, que anul·lava els articles que feien referència a la pobresa energètica i que prohibien a les companyies tallar el subministrament de gas, electricitat i aigua en cas d’impagament.Per tot això, la PAH reprèn les mesures de pressió per evitar que la Llei acabi suspesa pel Tribunal Constitucional, i n'assenyala directament els culpables. Es preveu que accions com les d’avui tinguin continuïtat fins passat el 5 de maig.

Davant de l’Ajuntament de Girona, on ha conclòs l’acte, s’ha remarcat la necessitat que el govern de la Generalitat es comprometi a desplegar el Codi de Consum català i la Llei contra l’emergència habitacional i, per tant, a no acatar les sentències del Tribunal Constitucional, siguin les que siguin.

Concentració contra les polítiques migratòries de la UE

A la plaça del Vi la manifestació de la PAH ha coincidit amb la convocatòria d’una roda de premsa de solidaritat amb les brigadistes detingudes a Grècia i contra les polítiques migratòries de la Unió Europea. Han participat en la compareixença representants de Girona Acull, el grup de voluntaris del gironès (RefuGis) –que recentment van ser al camp de refugiats d’Idomeni— i Ariadna Masmitjà, una de les voluntàries catalanes detingudes per la policia grega en el marc de les polítiques repressives aplicades a les voluntàries dels camps de refugiats de la zona.