La PAH pressiona el sistema judicial perquè apliqui la ILP pel dret a l’habitatge i contra la pobresa energètica

17 setembre 2015

 

Membres de la PAH Gironès davant del Palau de Justícia /Toni Ferragut
Membres de la PAH Gironès davant del Palau de Justícia /Toni Ferragut

El Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat el 23 de juliol la iniciativa legislativa popular (ILP) contra els desnonaments i la pobresa energètica, promoguda per la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca (PAH), l’Aliança contra la pobresa energètica i l’observatori DESC. Una ILP que havia arribat al Parlament amb un suport popular rotund i inapel·lable: 143.380 firmes recollides, gairebé el triple de les 50.000 que eren necessàries, i amb mocions a favor aprovades en 70 municipis. En un context de 50 desnonaments diaris a Catalunya i més de 110.000 desnonaments efectuats des del 2008, les mesures que contempla aquesta ILP –ara ja, Llei 24/2015- haurien de tenir un impacte directe sobre les persones que pateixen aquesta situació d’emergència. La Llei, en efecte, contempla suspendre completament els desnonaments i forçar els bancs a cedir lloguers socials a les famílies que no poden pagar la hipoteca, com també implementar mecanismes de segona oportunitat (la dació en pagament) i garantir l’accés a l’aigua, el gas i l’electricitat, per tal que no es produeixin talls d’aquests serveis bàsics.

Dos mesos després d’aprovar-se la ILP, però, la realitat és que a tot Catalunya es continuen programant desnonaments de gent que no pot fer front a la hipoteca o el lloguer. Per això, la PAH ha exigit avui que aquesta ILP històrica no quedi en paper mullat, en una acció simultània a tot Catalunya. A Girona, la PAH Gironès –amb el vistós suport del col·lectiu de Iaioflautes- s’ha concentrat aquest matí davant del Palau de Justícia i ha fet entrega d’un document al jutge degà, en el qual recorda les mesures que contempla aquesta Llei, perquè vetlli per la seva aplicació i també perquè el recordatori arribi a la resta de jutges i la llei s’apliqui de forma efectiva.

En declaracions a l’ARIET,  Àngels Alcañiz, de la PAH, ha explicat que moltíssima gent continua vivint sota l’amenaça del desnonament, i també amb talls d’aigua, llum o gas perquè no poden fer front a les factures. En aquest sentit, Alcañiz assenyalava que en el cas del servei d’aigua s’estan aconseguint alguns avenços en col·laboració amb els ajuntaments de Girona i Salt –cal recordar que aquests governs municipals tenen responsabilitats directes en el servei, perquè formen part, tot i que de forma minoritària, del consell d’administració (el 20%) de l’empresa subministradora, Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter. Per contra, segons Alcañiz, en el cas de l’electricitat, en què Endesa és el principal subministrador, els talls de llum són molt més indiscriminats i generalitzats.