La població de Roses recela del projecte de Ferran Adrià

7 abril 2014

Reportatge publicat al setmanari la Directa nº 350

Aspecte actual de El Bulli a la Cala Montjoi / C. Haynes en CC
Aspecte actual de El Bulli a la Cala Montjoi / C. Haynes en CC

L’entusiasme institucional amb el Bulli 1846, un projecte considerat “de país”, contrasta amb les opinions de la població de Roses i de les entitats ecologistes, que creuen que no han estat degudament informades sobre les conseqüències que tindrà en la seva vida quotidiana i el seu paisatge el fet que el centre s’ubiqui a la cala Montjoi.

L’alcaldessa del municipi, Montserrat Mindan, afirma: “Estem molt contents amb el projecte i amb esperança que pugui portar recursos tot l’any”, ja que els manca “un producte turístic d’hivern”. Segons la cap del consistori, “el projecte està molt incorporat al territori i el primer que està interessat que sigui una icona és Ferran Adrià”. Mindan, tanmateix, reconeix que “les coses noves poden comportar problemes”.

Ara bé, el projecte ha causat rebuig en part del veïnat del municipi. “Ningú ha vingut a dir-nos res”, explica la Gemma, que regenta un establiment comercial i assegura que se n’ha assabentat “per la tele”. L’alcaldessa, per la seva banda, ha explicat a la Directa que no s’ha fet cap presentació formal al municipi perquè primer vol reunir-se amb els empresaris.

Les objeccions de part del veïnat al projecte són dues. En primer lloc, consideren que la localització, enmig del Parc Natural del Cap de Creus, no és la més idònia. “El Bulli està en un lloc on no pot edificar ningú”, explica la Marta, que afegeix que “mai s’ha parlat d’una ampliació d’aquest tipus” i que es pensava que la reforma “era testimonial”. Una altra veïna, l’Ainhoa, lamenta que el projecte suposarà encara més pressió urbanística a un municipi molt maltractat, i assegura: “A mi no em convenç… amb tot el que s’ha fet a les muntanyes!” Altres persones recorden que la carretera que condueix a la cala Montjoi és molt estreta i que en cas que augmenti el turisme, probablement l’hauran de tallar per accedir a les platges. En aquest sentit, la Marta reflexiona: “La gent de Roses hauríem de poder dir-hi alguna cosa, perquè al final ens afecta.”

L’altre aspecte que provoca recel és que per ampliar el Bulli calgui introduir canvis legislatius. “El que trobo més fort és que canviïn les lleis per una sola persona. És vergonyós!”, comenta amb indignació la Gemma.

“On acabarem?”

L’oposició formal al projecte de Ferran Adrià prové de l’associació IAEDEN-Salvem l’Empordà, que el 6 de febrer feia arribar una carta oberta als diputats del Parlament de Catalunya en la qual mostrava el seu posicionament davant la proposta del cuiner.

Per IAEDEN, el problema rau tant en la localització del Bulli 1846, una zona d’alt valor geològic i ambiental, com pel fet excepcional de crear una llei a mida dels interessos de Ferran Adrià. En aquest sentit, Barbara Schmitt exposa: “Tot i que el projecte final queda molt integrat al paisatge, per soterrar un edifici de 4.000m2 primer has de fer-hi un forat, i això ha de tenir un impacte, a més del trànsit de camions i maquinària.”

Per l’associació, és preocupant que el Departament de Territori i Sostenibilitat vulgui encabir el Bulli 1846 a la cala Montjoi fent una nova llei que “estarà per sobre, tant del POUM de Roses com del Pla Especial del Cap de Creus”, i es pregunten: “Llavors, si hi ha un altre projecte de país, farem una altra llei per a aquest nou projecte? Si comencem així, on acabarem? Quin serà el pas següent, ampliar la carretera?” IAEDEN adverteix: “En el dossier no es veuen espais reservats per a l’aparcament i no sabem si això després s’haurà d’afegir.”

Per frenar el projecte, o si més no per introduir-hi millores, l’entitat ecologista es marca diferents objectius, el primer dels quals és aconseguir “que la gent en parli i opini, perquè fins ara semblava com un tabú, ningú gosava posar-ho en dubte” i després centrar-se en el treball amb les diputades d’ICV-EUiA i la CUP-AE, que fins ara són les dues formacions que han mostrat interès en la proposta de l’associació d’ubicar el projecte de Ferran Adrià en un altre espai de Roses.