La universitat torna a mobilitzar-se contra l’aplicació del 3+2

Les universitàries de la UdG i d’alguns instituts de secundària han secundat la vaga convocada pel SEPC i les assemblees d’estudiants en protesta contra el Decret Wert

Encadenat i barricada de les portes de la Facultat de Dret /Toni Ferragut
Encadenament i barricada a les portes de la Facultat de Dret /Toni Ferragut

Les estudiants de la UdG i d’alguns instituts de secundària han secundat la vaga convocada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i les assemblees d’estudiants contra la reforma impulsada per l'exministre José Ignacio Wert. El decret flexibilitza la durada dels graus i permet l'entrada del model 3+2 a l'ensenyament superior. Moltes estudiants veuen amb recel l’aplicació d'aquest decret, perquè consideren que convertir un any de grau en un de màster suposarà un encariment dels estudis superiors, cosa que contribuirà al procés d’elitització que pateix actualment la universitat.

Arran de les suspicàcies que genera el nou model educatiu, el desembre de 2015 la plataforma Referèndum 3+2 UdG va cridar a les urnes tota la comunitat educativa per decidir sobre el futur de l’educació pública. Com en moltes altres universitats catalanes, les estudiants de la UdG es van manifestar de forma inequívoca contra la reforma.

L’aplicació del model 3+2 suposarà un encariment dels estudis superiors

Dos mesos més tard, l’oposició al 3+2 recollida a les urnes s'ha transformat en una vaga arreu dels Països Catalans. Pel que fa a Girona, ahir al vespre va començar la mobilització als campus de la UdG. A Montilivi una vintena d’estudiants es van tancar a la Facultat de Dret i una vintena més a la Facultat d’Educació i Psicologia, després de celebrar un sopar popular.

La jornada d’avui a la UdG ha començat de bon matí, amb un seguiment irregular. Per una banda, les facultats de Dret i Educació i Psicologia han restat tancades durant tot el dia, a causa dels piquets d’estudiants que han barrat les portes. Per l’altra, la Facultat de Lletres ha restat oberta durant les primeres hores, amb un acord previ de les estudiants amb el degà de suspendre les classes a partir de les 10 per animar l’alumnat a participar en l’acte polític organitzat pel SEPC i la manifestació.

Les Facultats d’Educació i Psicologia i Dret han restat tancades per la presència dels piquets

L’acte polític ha aplegat més d’un centenar d’estudiants i ha comptat amb la participació del vicerector de Política Acadèmica i Docència, Francesc Roca Urgell, i de membres del SEPC i el Consell d’Estudiants. Les portaveus del Sindicat han carregat durament contra el model 3+2, titllant-lo d’elititzador, mentre que el vicerector, amb un discurs més prudent, ha declarat que s’havia d’analitzar bé per veure quins beneficis i prejudicis podria comportar. Roca, tanmateix, ha posat en valor la jornada reivindicativa, perquè permet estendre el debat sobre el model d’educació.

En acabar l’acte, més de 400 estudiants s'han concentrat davant del Rectorat i posteriorment han recorregut el centre de Girona. La manifestació ha tallat l’avinguda Jaume I i ha passat per davant la Subdelegació del Govern, fortament custodiada per un desplegament d’antiavalots. En arribar davant a la sucursal del Banc Santander, les estudiant han llençat ous, han penjat cartells i han fet pintades als vidres. D'aquesta manera han volgut assenyalar el banc com a còmplice de la precarietat universitària, ja que el 84% de l'endeutament de la  UdG és amb aquesta entitat bancària.

La manifestació s'ha conclòs a la seu de la Generalitat, amb la lectura de dos manifestos que han reivindicat una universitat pública, popular, catalana, feminista i de qualitat. Un cop acabat el recorregut, un grup de 200 persones s'han dirigit al campus de Montilivi per reforçar els piquets informatius.