La Xarxa per la Sobirania Energètica denuncia que un milió de persones no tindrà calefacció aquest hivern

 La Xarxa per la Sobirania Energètica va denunciar ahir a Barcelona i Girona la creixent pobresa energètica que viu la població. La convocatòria va néixer de la Plataforma por un nuevo modelo energético i les participants van dur mantes i espelmes per escenificar la situació a la qual es veuen abocades moltes persones. A Barcelona la concentració va aplegar unes cinquanta persones i a Girona, una trentena. Aquesta era la primera acció de la Xarxa per la Sobirania Energètica des de la seva recent creació, el passat 5 d’octubre.Segons la Xarxa per la Sobirania Energètica, a Europa, entre 50 i 150 milions de persones pateixen pobresa energètica. A Catalunya, més del 13% de la població té dificultats per accedir a l’energia i es calcula que gairebé un milió de persones no podran mantenir encesa la calefacció aquest hivern.

Les entitats i persones que formen la Xarxa també denuncien l’increment de preu de l’energia –l’electricitat ha pujat un 80% en els darrers deu anys– i la progressiva mercantilització del mercat energètic, que ha beneficiat a les principals operadores de l’Estat (Endesa, Gas Natural-Fenosa, Iberdrola, HC Energía, Repsol, BP i CEPSA). Al mateix temps recorden que un 23% de la població es troba a l’atur, que els salaris han baixat un 7% de mitjana i que moltes persones es troben amenaçades pels processos d’execució hipotecària.

La Xarxa per la Sobirania Energètica adverteix que es duran a terme d’altres accions per construir un model energètic “sostenible i democràtic”. L’objectiu és promoure polítiques públiques que “garanteixin l’accés a l’energia en condicions adequades” i que “penalitzin els malbarataments i acaparaments d’energia”.

 

Concentració a Girona en contra la pobresa energètica
Concentració a Girona en contra la pobresa energètica