L’Ajuntament de Girona contracta ‘a dit’ la parella del gestor de continguts

Alexandra Cantos, la parella d'Aleix Clarió, guanya uns 2.000 euros mensuals gràcies als contractes adjudicats per l'Ajuntament i la Fira de Girona sense respectar els principis de publicitat i lliure concurrència

31 maig 2016
Ple de l'Ajuntament de Girona / Carles Palacio
Ple de l'Ajuntament de Girona / Carles Palacio

L'Ajuntament de Girona disposa, des d'abril de 2015, d'una gestora de continguts especialitzada en comunicació cultural: Alexandra Cantos Orduña. Cantos selecciona les activitats culturals que s'organitzen a la ciutat i les difon a través de diversos comptes de Twitter i Facebook, com ara @cultura_gi. Malgrat que aquesta feina pot prolongar-se de forma indefinida, la periodista no ha passat per cap procés de selecció, ja que l'Ajuntament ha emmascarat la relació laboral darrere d'un contracte administratiu. Cada mes, Cantos emet una factura de 816 euros pels serveis prestats, IVA inclòs, i d’aquesta manera l’Ajuntament esquiva un concurs públic al qual podria presentar-se qualsevol persona.

La feina de Cantos no acaba aquí. Des de març d'enguany, ha estat contractada per Fira de Girona, un ens participat pel consistori i dirigit per l'exregidora Coralí Cunyat. En aquest cas, Cantos també ha estat escollida a dit i sense passar per cap procés de selecció. Els mesos que té més feina, la periodista emet factures de 1.476 euros; i els que menys, de 738. Entre la feina de l'Ajuntament i la de la Fira, Cantos obté un salari d'uns 2.000 euros bruts.

En el seu perfil de Linkedin, Cantos es defineix com una treballadora autònoma, però el cert és que manté una relació de dependència envers l'administració pública. Com que l'Ajuntament i la Fira són els seus únics clients i li donen indicacions precises sobre la feina que ha de fer, la periodista pot considerar-se perfectament com una "falsa autònoma". Segons fonts consultades per l'ARIET, el fet que les factures siguin mensuals i tinguin imports similars podria ser una prova que Cantos ha estat assalariada de forma encoberta. Això no només podria vulnerar la legislació laboral, sinó també la Llei de contractes del sector públic, que exclou del seu àmbit d'aplicació les relacions laborals. L’Estatut bàsic de l’empleat públic estableix, d'altra banda, que “tots els ciutadans tenen dret a accedir al treball públic d’acord amb els principis constitucionals d’igualtat, mèrit i capacitat”.

Aleix Clarió va tenir càrrecs de responsabilitat a Unió Democràtica fins l'any 2013

Parella del 'community manager'

Que Cantos disposa de coneixements per realitzar la feina encomanada és un fet innegable. La pregunta que cal fer-se és per quina raó l’Ajuntament i la Fira han emmascarat la contractació, en lloc de convocar un concurs públic. La resposta es podria trobar en la vida privada de la periodista. Cantos és la parella d’Aleix Clarió, el responsable de xarxes de l’Ajuntament. Clarió és un funcionari amb un perfil polític molt marcat, ja que va ocupar càrrecs de responsabilitat a Unió Democràtica fins l'any 2013. Quan el partit conservador començava a trontollar, va trair Duran i Lleida filtrant a la premsa un discurs dirigit a la militància. Durant els últims cinc anys, Clarió s’ha guanyat la confiança de Carles Puigdemont, amb qui manté una relació molt propera, i es vanta de la feina feta al seu costat. “Hem revolucionat Girona”, diu en el seu bloc personal. Segons sembla, Puigdemont està tan satisfet amb el community manager, que podria endur-se’l al Palau de la Generalitat.

Malgrat que la feina a l’Ajuntament l’obliga a mantenir una actitud diplomàtica i conciliadora, Clarió s’ha guanyat moltes enemistats a causa de la seva altivesa, fins al punt que el Col·legi de Periodistes l’ha renyat públicament per la “falta de respecte a la feina dels periodistes” i pel “tracte pèssim” que els ha dispensat en alguna ocasió. Clarió també ha tingut moltes topades amb la CUP, la darrera de les quals a propòsit d’un comentari desafortunat publicat a Facebook .

L'Ajuntament nega que en els pagaments a Cantos hi hagi cap mena d'irregularitat. El consistori explica que es tracta d'un "contracte menor habitual amb un proveïdor extern" que acabarà de forma imminent, "coincidint amb un plantejament nou de Girona Cultura".

L'Ajuntament podria haver contractat de forma il·legal vuit càrrecs de confiança

Els càrrecs de confiança, a judici

No és la primera vegada que l’Ajuntament vulnera el principi de lliure concurrència per donar feina a persones afins. L’octubre passat, la CUP va presentar un recurs contra l’elecció de vuit càrrecs de confiança de l’equip de govern. El Jutjat Contenciós Administratiu de Girona va admetre a tràmit el recurs, estimant que l’elecció podia infringir l’Estatut bàsic dels treballadors públics. El judici, que s’havia de celebrar aquest mes de maig, ha quedat suspès a l’espera que la CUP aporti documentació sobre els càrrecs de confiança nomenats per la nova alcaldessa Marta Madrenas.