L’Ajuntament de Riells escanya l’Escoleta, l’única llar d’infants del municipi

L'Escoleta de Riells i Viabrea
L’Escoleta de Riells i Viabrea

L’Ajuntament de Riells i Viabrea està ofegant econòmicament l’Escoleta, l’única llar d’infants del municipi. Per contracte, l’Ajuntament està obligat a mantenir l’equilibri financer del centre, però encara no ha saldat un dèficit de 24.500 euros del curs 2013-2014. Pel que fa al curs 2014-2015, el dèficit ja s’enfila fins als 14.600 euros. Aquest incompliment fa que l’Escoleta no pugui pagar les nòmines, ni les empreses proveïdores, ni els materials de la llar d’infants. Les treballadores de l’Escoleta relacionen aquesta situació amb un familiar de Francesc Tàpia, el regidor de Sanitat i Esports, a qui acusen de voler-se quedar la concessió del centre.

L’Escoleta acull actualment 23 nens i nenes i està gestionada per una cooperativa formada per tres treballadores. La cooperativa té una concessió fins l’any 2031 i en cas que l’Ajuntament volgués rescindir el contracte hauria de pagar una indemnització superior al milió d’euros. Les treballadores creuen que l’Ajuntament ha iniciat un procés de mobbing per cedir la concessió a altres persones. La situació econòmica és tan complexa que la cooperativa només pot pagar 400 euros a les treballadores -molt lluny dels 858 que estipula el conveni col·lectiu- i ha hagut de recórrer a crèdits privats per mantenir l’activitat.

Mala premsa

Segons la cooperativa, el govern municipal de PSC i ERC està fent mans i mànigues per tancar la llar d’infants. Tant les treballadores com diverses fonts consultades asseguren que el consistori en parla malament i envia les famílies que hi volen inscriure la mainada a altres municipis. Aquesta hostilitat manifesta s’ha traduït en una davallada considerable de les inscripcions, que han passat de 61 a 14 en els pitjors moments.

L’Ajuntament ha assegurat en diverses ocasions que vol mantenir el centre obert, però les promeses no es concreten i les instal·lacions estan cada vegada més deteriorades. Tal com ha pogut comprovar aquest mitjà, les estufes no funcionen, les persianes i les finestres no tanquen bé i el terra i els mobles s’estan malmetent pel pas dels anys. Casualment, l’Ajuntament ha iniciat unes obres que la cooperativa considera “innecessàries” i que dificulten l’accés a la llar d’infants en el període de preinscripcions.

Les treballadores també afirmen que pateixen sancions injustificades i altres mesures de pressió cada vegada que reclamen que l’Ajuntament compleixi els seus compromisos. El més habitual és que l’Ajuntament no faci l’aportació municipal mensual, cosa que posa contra les cordes la llar d’infants.  L’any 2010, la cooperativa va portar el cas al Síndic de Greuges, que va prometre estudiar-lo, però que no n’ha emès cap informe.

“Afany de guanyar diners”

El regidor Francesc Tàpia reconeix el dèficit de l’Escoleta, però el justifica amb l’argument que el contracte de concessió “beneficia” la cooperativa. En declaracions a aquest mitjà, el responsable de l’Àrea de Sanitat i Esports ha qualificat les acusacions de l’Escoleta de “sensacionalistes” i ha afirmat que les treballadores tenen “afany de guanyar diners”. Tàpia considera que els recursos humans s’han d’adaptar al nombre d’infants inscrits i creu que les condicions laborals de l’Escoleta són “massa bones”. El regidor ha recordat que és l’Ajuntament qui paga la llum, l’aigua i el gas i creu que les persones que gestionen el centre no estan prou preparades per fer aquesta feina. Sobre el possible interès d’un familiar en obtenir la concessió, Tàpia ha dit que “pixen fora de test”.

Campanya “Qui mana no paga”

Per donar a conèixer la problemàtica i les seves reivindicacions, les treballadores de l’Escoleta han llançat la campanya “Qui mana no paga“, a través de la qual volen forçar l’Ajuntament a complir el seu contracte. La cooperativa, a més, també ha anunciat que prendrà mesures legals contra el consistori en cas que no s’escoltin les seves demandes.