L’anticapitalisme es consolida en les mobilitzacions del Primer de Maig

Centenars de persones es mobilitzen en diferents punts de les comarques gironines en convocatòries al marge dels grans sindicats

Manifestació anticapitalista de Girona / Carles Palacio
Manifestació anticapitalista de Girona / Carles Palacio

Un centenar de persones es van concentrar ahir al migdia a la Rambla de la Llibertat de Girona, punt de partida de la manifestació anticapitalista convocada en motiu de l’1 de maig per diversos col·lectius socials del territori: la CGT, Endavant, Malapècora, Al Carrer, l'Espai Antiracista i la campanya del BDS de Palestina.

A ritme tranquil i sota consignes feministes, antiracistes i anticapitalistes, els manifestants van denunciar la precarització del treball i la vulneració sistemàtica dels drets com a resultat de les polítiques neoliberals. Alhora, van fer una crida a repensar l’ús i gestió dels recursos.

La manifestació, que va anar sumant gent, va transcórrer pels principals carrers de Girona, ocupant un sentit de la calçada de l’avinguda Jaume I i passant per uns quants edificis significatius de la ciutat, com ara la Subdelegació del Govern espanyol o la Generalitat.

El recorregut va finalitzar davant de l’Ateneu Popular Salvadora Catà, on es va realitzar un acte polític. Representants de la CGT, Malapècora, l’Espai Antiracista i la PAH  Banyoles van fer breus parlaments, valorant la situació actual i reivindicant la necessitat de mobilitzar-se i tornar la lluita als carrers. En alguns casos, hi va haver una dura crítica a la complicitat dels grans sindicats amb el sistema capitalista.

L’acte va acabar amb una arrossada popular organitzada per l’Ateneu Salvadora Catà, en el marc de la celebració del seu primer aniversari.

La CUP va canviar simbòlicament el nom del carrer Cristòfol Grober pel de treballadores del fil gironines

Denuncien la política migratòria de la UE

Durant el transcurs de la jornada de lluita, a més de la mobilització anticapitalista, els grans sindicats i altres organitzacions van celebrar actes a diferents punts de la ciutat. A les 12 del migdia, coincidint amb la marxa anticapitalista, unes 300 persones es van manifestar pels carrers de Girona convocades pels sindicats UGT i CCOO, sota el lema Contra la pobresa salarial i social. La manifestació va acabar a la plaça del Vi, on es van llegir diversos comunicats, entre ells un per denunciar la situació de les refugiades.

Al matí, la CUP va realitzar un acte davant la Cambra de Comerç en defensa dels drets socials i laborals. A les 6 de la tarda, una seixantena de persones van tornar a recórrer els carrers de la ciutat, convocades per diverses organitzacions independentistes.  Les manifestants van sortir de la plaça Catalunya i van arribar al carrer Cristòfol Grober, on van canviar el nom del carrer per un d'alternatiu: carrer de les treballadores del fil gironines. Tot seguit hi va haver els parlaments, que van comptar amb la intervenció de Benet Salelles, diputat de la CUP al Parlament, i sindicalistes de LAB, d'Euskal Herria.

Manifestació de la CUP a la plaça de la Constitució / Sergi Vázquez
Manifestació de la CUP a la plaça de la Constitució / Sergi Vázquez

A Blanes, Olot i Figueres també hi van haver mobilitzacions anticapitalistes

Mobilitzacions a altres localitats de les comarques gironines

A Blanes, segons explica Daniel Bautista, unes dues-centes persones convocades pel Maig Obrer i Anticapitalista, van manifestar-se per segon any consecutiu pels carrers del centre de la ciutat. Van anar del carrer Ample fins la plaça de la Solidaritat, on es va llegir un petit manifest denunciant l'actitud de la UE i de suport a les refugiades, i des d'allà a la porta de l'Ajuntament, on quatre portaveus van llegir el manifest unitari.

Una jornada de lluita que culminava un mes de xerrades a l'Ateneu Popular Sa Fera Ferotge, que han abordat experiències encarades a la defensa dels drets laborals, com el Correscales i les Kellys, la situació de les treballadores de Nylstar, el feminisme de classe o les alternatives al capitalisme.

A Olot, més de 150 persones es van manifestar rere la capçalera Treballadores en lluita, ni un pas enrere, convocades per la Comissió del Primer de Maig a la Garrotxa. Durant el transcurs de la II Marxa pels Drets Socials, que va recórrer els principals carrers del centre d'Olot, es van anar fent aturades i accions a entitats bancàries i empreses de treball temporal. A la botiga de Mango acabada d'inaugura, el col·lectiu feminista la Dalla va denunciar l'esclavitud que suposen aquests establiments per les persones que en fabriquen la roba, l'explotació laboral i l'absoluta falta de drets en molts països del món. Després de la manifestació es va poder gaudir d'un dinar que va aplegar unes 130 persones. La jornada de lluita va concloure amb actes culturals com contacontes, per a les més petites, i actuacions musicals.

A Figueres, una setantena de persones es van manifestar a la convocatòria unitària feta per sindicats i entitats. Coincidint amb les Fires, el recorregut de la manifestació va acabar al Parc Bosc, on es van dur a terme les Festes Alternatives i Populars de Figueres. Al final de la manifestació va haver parlaments per parts dels sindicats i entitats. La major part dels manifestants eren els treballadors de Fisersa Ecoserveis, empresa mixta d'enllumenat públic, parcs i jardins i escombraries, que temen que amb la fi del conveni, els serveis siguin privatitzats i passin a ger gestionats per empreses diferents. 

Reivindicació feminista a la manifestació de Girona / Carles Palacio
Reivindicació feminista a la manifestació de Girona / Carles Palacio