L’assemblea de l’Ateneu de la Coma Cros presenta esmenes al projecte de l’Ajuntament de Salt

3 juliol 2014
Comacros_presentacio_ariet
Les entitats van presentar el seu projecte de gestió davant l’Ajuntament / Marc Planas

Les entitats saltenques que des de fa més d’un any treballen en la proposta de l’Ateneu de la Coma Cros van presentar el 2 de juliol el seu projecte de gestió i ús d’aquest espai. Proposen un model de gestió comunitària, “fruit d’un procés d’elaboració participatiu de gran part de les entitats del teixit associatiu de la ciutat”.

El projecte s’ha fet públic un cop s’han trencat les negociacions amb l’Ajuntament de Salt i dins del període d’al·legacions que aquest ha obert. L’assemblea de l’Ateneu convida l’equip de govern municipal “a asseure’s a treballar en la proposta de model que presenten de forma conjunta i comunitària”.

 

Fruit d’un procés de treball participatiu

Salt fa anys que reclama un centre cívic perquè no en té cap. Segons Xavier Vilardell, portaveu de l’assemblea,  “la Coma Cros havia de ser aquest centre, amb materials i espais compartits” però, continua dient, “ha passat a ser un conjunt d’espais compartimentats, i el resultat n’és un espai tancat”.

Fa més d’un any que més de 40 entitats del teixit associatiu de Salt treballen en aquest projecte i l’Ajuntament també hi ha estat present. Però les converses entre la comissió negociadora de l’assemblea de l’Ateneu Coma Cros i el consistori es van trencar el maig passat, quan l’Ajuntament va mostrar la voluntat d’encarregar-se de forma unilateral de la gestió de l’espai, per al qual diu que té un projecte i pla d’usos. En la seva concepció de participació, ha obert un període per registrar instàncies amb esmenes. Aquesta situació ha forçat les entitats membres de l’assemblea de l’Ateneu a entrar per registre instàncies unitàries amb el projecte que han estat treballant. L’Ajuntament descarta la proposta amb arguments que “mostren falta de voluntat política”, segons les portaveus.

Entre les entitats que cogestionarien el nou projecte també hi ha les que actualment fan activitats a la Coma Cros, i que “veuen amb bons ulls treballar de forma oberta i col·lectiva”, segons Vilardell.

Però el procés de la Coma Cros i de creació d’un Ateneu a Salt ja va començar fa anys amb una plataforma ciutadana que treballava en aquest tema. El maig de 2013 es va obrir una comissió per mirar de trobar fórmules de participació ciutadana amb l’estructura d’un equip de proximitat. L’octubre de 2013 es va crear l’assemblea i es va engegar així el procés participatiu “Posem fil a la Coma Cros”, impulsat pel Consell de Ciutat i l’Ajuntament de Salt. Després de tres jornades en què es van treballar altres models de centres cívics i es van anar dibuixant propostes, ahir es va presentar el model de gestió: una assemblea ciutadana oberta, estructurada en comissions, que treballaria conjuntament amb una junta gestora, on tindrien cabuda els tècnics de l’Ajuntament.

El procés d’elaboració, amb la participació de diferents col·lectius i entitats del mateix Ajuntament, confereix a la proposta un “elevat consens social i la condició de ser un projecte compartit àmpliament, i legitimat i validat per la ciutadania”, segons les portaveus de l’assemblea.

 

La legalitat moltes vegades és un argument pantalla”

Una part del procés dels darrers mesos s’ha concretat en trobades entre una comissió negociadora de l’assemblea de l’Ateneu i un equip de l’Ajuntament. A la segona d’aquestes reunions el govern municipal va incorporar-hi un tècnic jurídic que va posar sobre la taula un seguit d’entrebancs en les fórmules de gestió. Aquest ha estat l’argument esgrimit per l’equip de govern municipal per no donar viabilitat al projecte.  Finalment el mes de maig va expressar la voluntat de gestionar de forma unilateral l’espai de la Coma Cros i va obrir el procés actual d’esmenes a un projecte que, segons les portaveus de l’assemblea, “no està elaborat”.

Des de l’Assemblea de l’Ateneu diuen que l’Ajuntament no ha tingut mai un projecte concret per a l’espai de l’antiga fàbrica tèxtil Coma Cros, més enllà de fer concessions a diversos espais i els seus usos, i expliquen que amb l’entrada al registre del projecte d’Ateneu, el que es fa, a la pràctica, “és una esmena quasi total a la proposta difusa de l’Ajuntament”. Els documents presentats per l’assemblea de l’Ateneu inclouen propostes de pla d’usos, valors i principis del projecte d’Ateneu, model  de gestió, activitats (tant permanents com temporals) i un marc regulador de l’espai i la seva gestió.