L’Ateneu Naturalista i l’Associació El Blauet alerten que la manca d’aigua al riu Ter posa en perill els ocells aquàtics

24 gener 2014
Unes 70 voluntàries van participar en el cens d'ocells / Ateneu Naturalista
Unes 70 voluntàries van participar en el cens d’ocells / Ateneu Naturalista

L’Ateneu Naturalista de Girona i l’Associació El Blauet van realitzar el passat 18 de gener un cens d’ocells aquàtics hivernants al Gironès, una activitat que es realitza des de fa disset anys. Aquest cens, que també es fa en altres indrets de Catalunya en aquestes dates, consisteix en un recompte dels ocells aquàtics que passen l’hivern als rius i zones humides del país, i serveix per detectar canvis en les seves poblacions.

Aquest any el cens va comptar amb una participació rècord de 70 voluntàries i va cobrir més extensió que altres anys, arribant a tot el curs dels principals rius gironins: el Ter entre Bonmatí i Sobrànigues, i l’Onyar entre Girona i Riudellots de la Selva. També es van repassar les basses de les Hortes, el parc Monar, la Devesa, el parc del Migdia i les Deveses de Salt.

La troballa més destacable són els tres martinets de nit a l’Onyar. És la primera vegada que es troba aquesta espècie en un cens al Gironès, ja que es tracta d’un ocell que majoritàriament migra a l’Àfrica a l’hivern. També es va confirmar la tendència negativa de la població d’esplugabous, que ha anat disminuint gradualment des dels 1.890 exemplars de l’any 2001, fins a tan sols 370 censats aquest any a les ribes del Ter, a Fontajau.

Un dels comentaris més repetits entre els participants ha estat en referència a la poca quantitat d’aigua que porta el riu Ter aquest hivern en tots els trams on s’ha fet el cens. La Plataforma Aigua és Vida, integrada per diferents entitats, entre elles l’Ateneu Naturalista de Girona, ha denunciat reiteradament el perill que representa el transvasament del riu Ter per abastir d’aigua Barcelona. Aquest fet ocasiona, segons les dades de l’Ateneu, que el riu en la majoria dels mesos no tingui prou aigua i posi en perill la biodiversitat i el cabal òptim del Ter.