L’Ateneu Salvadora Catà celebra el primer aniversari entre mostres de suport

El projecte encara el segon any de vida amb voluntat de teixir nous lligams des de l'autogestió

3 maig 2016
PancartaSuport@CarlesPalacio
Pancarta de suporta l'Ateneu / Carles Palacio

Aquest 1 de maig l'Ateneu Popular Salvadora Catà va celebrar el primer aniversari. El segon any de vida va començar amb una denúncia de l’entitat propietària del local —CaixaBank— i la identificació d’un dels seus membres per part dels mossos d’esquadra. Divendres a la tarda una trentena de persones es van concentrar a la Plaça Constitució per mostrar el seu rebuig a l'actuació policial. I el dissabte una batucada va recórrer el Barri Vell entre pancartes de suport. Accions que demostren la solidesa de l'Ateneu i la voluntat de seguir "teixint lligams i construint autogestió", tal com resava una de les pancartes.

Si ho mirem retrospectivament, l'Ateneu pot sentir-se molt orgullós d'aquests dotze mesos d'activitat. Una desena de col·lectius i moltes persones a títol individual participen activament en un projecte comú: compartir un espai on reunir-se, trobar-se i organitzar activitats de caire cultural o polític amb una clara vocació transformadora. L'Ateneu és un lloc on es desenvolupen sinergies i solidaritats entre entitats molt diverses que tenen per horitzó comú la transformació social.

Arrossada popular / Carles Palacio
Arrossada popular / Carles Palacio

El 29 d'abril s'hi va presentar el Sindicat de Treballadors i Treballadores d'Acció Social i Comunitària (ATTACS)

Mancades d’un espai on dur a terme les activitats, un grup de persones provinents de diversos col·lectius van engegar el projecte amb la intenció d’esdevenir “un contrapunt al model de ciutat burgès i conservador que impulsa l’equip de govern convergent”, tal com declaraven a l'ARIET les portaveus de l’Ateneu ara fa un any. Les traves administratives, econòmiques, o fins i tot ideològiques, dificulten que els moviments socials disposin d’un espai on desenvolupar les seves activitats i exercir la funció per la qual sorgeixen: el canvi social. L’Ateneu neix, per tant, com una resposta a aquesta necessitat i alhora com a punt de confluència entre col·lectius. Per això el dia triat no és casual: l’1 de maig, dia internacional de les treballadores, com no ho és el seu nom: Salvadora Catà, la primera dona executada pel franquisme a la ciutat de Girona.

No podem enumerar aquí la miríada d’actes i activitats que s’hi han dut a terme. Amb una constància envejable, s’hi han fet presentacions de llibres, projeccions de documentals, tallers, concerts o presentacions de col·lectius que s’anaven formant o es volien donar a conèixer en aquest entorn. Totes les activitats són proposades i organitzades des dels col·lectius, i l’Ateneu és el paraigües de tota aquesta sèrie d’iniciatives. Tal com ens comenta un dels seus membres, "això demostra la coherència amb la necessitat d’un espai així".

Parlament final del Primer de Maig /Toni Ferragut
Parlament final del Primer de maig /Toni Ferragut

Passat un any de l'arrancada del projecte, la valoració que en fan les que hi participen és molt positiva: "S’han superat amb escreix totes les expectatives. S’han complert tots els objectius marcats a l'inici". De cares al futur, se’n marquen de nous. El primer, seguir endavant construint ponts, diàlegs i teixit social per a la transformació a la ciutat. Un altre, incorporar les veïnes no només a la participació indirecta, tal com ha estat fins ara, sinó aconseguir que formin part del projecte i se’l facin seu.