L’ATV anul·la el concert de Penetrazion Sorpressa per les protestes de col•lectius feministes

21 març 2015
Cartell del concert a la sala ATV de Sarrià de Ter. /Carles Palacio
Cartell del concert al Centre Social ATV de Sarrià de Ter. /Carles Palacio

Avui dissabte 21 de març a les onze de la nit, el centre social autogestionat de Sarrià de Ter ATV (Apaga la Tele) ofereix, com fa habitualment, un concert de punk-rock. La cartellera d’aquesta nit compta amb el mític grup punk Arpaviejas i el grup local Sota Pressió. Però aquest no és el cartell que s’havia previst inicialment.

Durant els darrers dies, s’ha generat a les xarxes socials un intens debat farcit de picabaralles i comentaris incendiaris, perquè al cartell inicial hi figurava un polèmic grup anomenat Penetrazion Sorpressa. Aquest grup punk amb un nom tan eloqüent, ha generat un allau de crítiques des de diversos col·lectius feministes, a causa de les seves cançons homòfobes, sexistes i ofensives. Frases com “una vieja prostituta fue arrojada a la cuneta (…) al instante mi polla de su boca saqué, y de un golpe seco la aparté”, omplen un reguitzell de lletres que canten amb una posada escena semblant al punk dels anys 80.

L’assemblea que gestiona l’ATV, en un primer moment, quan va conèixer el tipus de lletres que cantava el grup, es va posar en contacte amb altres locals i bandes que haguessin compartit escenari amb Penetrazion Sorpressa. Van arribar a la conclusió que les cançons eren iròniques i provocadores i que no se’ls podia negar l’escenari. Davant d’aquesta decisió, diversos col·lectius feministes, com Malapècora i altres sectors propers al CSO Kan Kolmo, van pressionar l’ATV perquè no els deixessin tocar, tal com han fet altres centres socials de la península. Finalment l’assemblea, reunida de manera extraordinària el 18 de març, va decidir vetar l’entrada al polèmic grup.

Segons fonts consultades la decisió no va ser fàcil, ja que els grups que opinaven en un sentit i un altre es van tensar fins a extrems que van incomodar molt les joves de l’ATV. Mentre per un cantó persones a favor de Penetrazion Sorpressa amenaçaven que si anul·laven el concert anirien a cremar el centre social, per l’altra part, col·lectius feministes de Madrid, que ja s’havien enfrontat al grup de música el cap de setmana passat, també amenaçaven d’anar fins a Sarrià de Ter i destrossar l’ATV. Els col·lectius feministes de Girona, mentrestant, asseguraven que si tocava el polèmic grup, els farien un piquet.

Després de sis hores de reunió intensa, l’assemblea va decidir negar l’entrada al grup de música i ho va fer públic en un comunicat penjat al seu mur de facebook. L’ATV carrega contra les posicions extremes i antagòniques que hi ha hagut durant aquesta setmana i condemna les amenaces rebudes per tots cantons. Els col·lectius feministes han emès  comunicats de suport a la decisió de l’ATV.

Laura Humet, membre de l’assemblea de l’ATV i cantant del conegut grup de Sarrià de Ter Milenrama, mostra la seva preocupació davant uns previsibles incidents i demana calma i seny, lamentant que s’arribi a aquests extrems i recorda que el centre social porta més de 15 anys de trajectòria i que aquestes actituds no han esta mai benvingudes. De totes maneres queda per desvetllar si finalment aquesta nit és compliran les amenaces de persones que han jurat i perjurat a les xarxes socials que aniran a l’ATV a buscar brega.