L’empresa A.J. Ruz, SL es nega a negociar amb les treballadores en vaga indefinida

23 octubre 2014
Manifestació de les treballadores de l'empresa A. J. Ruz / Rubén Carrasco
Manifestació de les treballadores de l’empresa A. J. Ruz / Rubén Carrasco

Un centenar de persones solidàries i disset treballadores de l’empresa A.J.Ruz, SL en vaga indefinida es van manifestar el dia 22 pels carrers de Sils per denunciar l’assetjament laboral que pateixen i exigir el reconeixement dels drets laborals i la readmissió d’un treballador acomiadat.

Segons les treballadores, l’origen del conflicte es troba en les contínues amenaces i els tractes vexatoris rebuts per part de l’empresa. En un ambient enrarit, la plantilla va decidir fa uns mesos presentar una candidatura a les eleccions sindicals. La resposta de l’empresa no es va fer esperar i, dos dies abans de fer-se la votació, va acomiadar un treballador afiliat a CCOO que feia de nexe entre la plantilla i el sindicat.

Arran d’aquest acomiadament, la plantilla va iniciar el divendres 17 d’octubre una vaga indefinida. Segons Francesc Ortega, responsable d’eleccions sindicals de CCOO, la plantilla es troba en una situació molt vulnerable, ja que no se’ls aplica ni el conveni col.lectiu ni tampoc l’Estatut de Treballadors. Això precisament és el que denuncien les treballadores, que asseguren que les jornades laborals poden arribar fins a les 65 hores setmanals, de dilluns a diumenge, cobrant un sou base de 711 euros (850 per les conductores).

El conflicte segueix encallat, tot i la disposició de la plantilla a negociar. Segons Francesc Ortega, l’estratègia consistirà a mantenir la vaga indefinida i augmentar les mobilitzacions si l’empresa no respon. Al mateix temps, s’ha obert la via judicial amb diferents demandes. En primer lloc, s’ha presentat una demanda per vulneració del dret a vaga, ja que no s’estan complint els serveis mínims i algunes treballadores fan 40 hores setmanals. A més, la plantilla assegura que els familiars de l’empresa realitzen jornades completes amb camions que no estan físicament a Sils. En segon lloc, també s’ha presentat una demanda per acomiadament improcedent. Finalment, el sindicat CCOO també es planteja denunciar l’empresa pels insults i les amenaces que asseguren haver rebut les treballadores.

Responsabilitat social dels ajuntaments

Segons el responsable de CCOO, les administracions públiques que han contractat els serveis de A.J. Ruz no s’estan involucrant en aquest conflicte. Tot i que en alguns casos s’han adreçat a les treballadores amb molt bones paraules, cap d’elles no s’ha posicionat de manera explícita. I, segons les treballadores, les administracions tenen una responsabilitat social, ja que no només han de tenir en compte el cost del servei, sinó que també haurien de vetllar pel compliment de la normativa laboral.

En declaracions a aquest mitjà, l’alcalde de Sils, Martí Nogué i Selva, l’equip de govern del municipi s’ha assegut a parlar amb l’empresa per intentar arribar a un acord, però no se n’ha obtingut cap resultat. Nogué ha assegurat que traslladarà l’afer al Consell Comarcal de la Selva, del qual és vicepresident.

Preus rebentats

A.J.Ruz, SL és una empresa de serveis que bàsicament actua en el servei públic i que s’encarrega de la recollida, el transport i la gestió de residus. Actualment la plantilla és de 25 treballadores, tot i que abans era més gran, ja que alguns ajuntaments com el de Santa Coloma i el de la Cellera de Ter van considerar que no era adequat seguir vinculats amb aquesta empresa.

Tal com denuncien les treballadores, l’empresa es presenta als concursos públics rebentant els preus amb rebaixes de fins a un 30%, en comparació amb el de les altres empreses, fet que repercuteix directament sobre les condicions laborals.