Les administracions públiques comencen a rescindir els contractes amb l’empresa de recollida de residus A.J. Ruz

31 gener 2015
Roda de premsa dels treballadors d'A. J. Ruz després de la sentència condemnatòria / Carles Palacio
Roda de premsa dels treballadors d’A. J. Ruz després de la sentència condemnatòria / Carles Palacio

Els treballadors en vaga indefinida de l’empresa A.J. Ruz han hagut d’esperar més de 100 dies per veure reaccions a l’administració. Després de la sentència del jutjat social número 3 de Girona, que condemna A.J. Ruz per haver vulnerat el dret de vaga, les administracions han començat a rescindir els contractes amb aquesta polèmica empresa de recollida de residus.

Tal com han informat els serveis jurídics de CCOO, aquesta sentència és executiva i, per tant, tot i que es pugui recórrer, ha de començar a aplicar-se des del dia en què es rebi la notificació judicial. A.J. Ruz no podrà contractar empreses externes per fer el servei de recollida de residus i haurà d’indemnitzar els treballadors amb el salari complet des de l’inici de la vaga. La resolució judicial també deixa sense efecte la contractació de nou personal mentre duri la vaga. A més, el jutge ha establert una indemnització per danys morals de 6.500 euros, que s’hauran de repartir entre els treballadors.

Arran d’aquesta sentència, algunes administracions han començat a moure fitxa. El cas més contundent és el de l’Ajuntament de Palamós, que ha rescindit de manera immediata el contracte amb l’empresa. A Sils, el ple del consistori ha establert deu dies per rescindir el contracte de manera amistosa. Si aquest acord no es produeix, l’Ajuntament obrirà un expedient administratiu contenciós. Segons Bartomeu Compte, secretari general de CCOO a Girona, l’equip de govern de Salt actuarà d’una manera similar.

Aquestes actuacions no només s’han produït en el sector públic.  Segons J. Pau Gálvez, responsable de la Federació de Serveis Privats de CCOO,  la Clínica Onyar de Girona també ha rescindit el contracte amb A.J. Ruz per les males pràctiques que s’estaven portant a terme, tal com ja va informar aquest mitjà de comunicació.

Segons Bartomeu Compte, la solució del conflicte passa per la readmissió dels treballadors acomiadats i per la negociació d’un conveni d’empresa. Compte ha informat que, tal com marca el conveni nacional del sector, en cas que les administracions rescindeixin els contractes amb A.J. Ruz, els treballadors han de ser automàticament subrogats per la nova empresa contractada.

Per acabar, J. Pau Gálvez  ha anunciat que, a partir d’ara, el sindicat estarà molt atent als nous concursos públics que plantegi l’administració. Gálvez considera que, en aquest cas, l’administració ha contractat una empresa que no respecta ni les condicions laborals ni la normativa mediambiental per estalviar-se diners i que això no pot tornar a succeir.