Les PAH de Banyoles i Figueres protesten davant de CiU per defensar la ILP d’habitatge

17 maig 2015
una activista de la PAH Banyoles entrega a Artus Mas una carta demant compromís per la ILP / Sergi Vázquez
Una activista de la PAH Banyoles entrega a Artur Mas una carta demanat compromís per la ILP d’habitatge / Sergi Vázquez

La PAH ha protestat silenciosament en favor de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) sobre habitatge, a Figueres i a Banyoles, en els actes de campanya de Convergència i Unió amb la presència d’Artur Mas. Tant la capital altempordanesa com la del Pla de l’Estany han estat escenaris de la mobilització de les activistes de la PAH, que reclamen que tiri endavant la ILP que CiU i PP estan frenant al Parlament de Catalunya. Les PAH també reclamen a aquestes dues forces que signin el compromís amb la proposta d’ILP. Entre mig d’estira-i-arronses la PAH ha lliurat una carta al president.

A Banyoles, una trentena de persones de la PAH s’han concentrat a la Plaça Major, on se celebrava l’acte electoral de CiU demanant el vot per l’actual alcalde, Miquel Noguer. La Plataforma ha protestat silenciosament amb l’objectiu de fer arribar una carta al president Mas per pressionar-lo a fi que CiU també doni suport a la ILP sobre habitatge. El fet és que la Iniciativa compta amb el suport de tots els grups del Parlament de Catalunya a excepció de CiU i el PP. El Partit Popular ja s’hi ha mostrat en contra i CiU està jugant un paper ambigu, però no acaba de donar suport a la ILP.

Les PAH de Catalunya, segons han explicat les portaveus de la PAH de Banyoles Pau Costa i Verònica Páez, volen aprofitar les eleccions per seguir pressionant aquests dos partits perquè canviïn d’opinió. Segons les portaveus, “nomes falten dos diputades per sumar una majoria possible per tirar endavant la ILP d’habitatge i traslladar-la al Congrés dels Diputats de l’Estat espanyol”. Afirmen que les PAH han parlat amb la resta de grups polítics i tenen el seu suport “però és de vital importància que CiU o PP hi donin suport, només calen dues diputades, i es podria tirar endavant”.

En la protesta de la capital del Pla de l’Estany s’han vist molt cartells reclamant solucions per a la pobresa energètica, també criticant els sous dels polítics o exigint que la solució a la ILP arribi aquest mes de juny. Artur Mas ha fet referència a la importància de les entitats que treballen en el camp social i en favor de les persones desafavorides, però no ha citat en cap moment la PAH.

Les escortes del president han arribat a un acord amb les activistes perquè pugessin a l’escenari per lliurar una carta a Artur Mas finalitzats els discursos i l’acte. Sense saber exactament quan havia acabat “estrictament” l’acte, l’activista que ha pujat a l’escenari per lliurar la carta, però, ha rebut una forta estrebada d’un agent de la policia municipal banyolina. Entre mig dels estira-i-arronses, davant dels quals fins i tot Mas ha demanat que es deixés pujar l’activista i un mosso de paisà ha estirat el policia municipal i ha demanat que deixés de forcejar amb l’activista, s’ha produït el lliurament de la carta. El moment ha estat breu, i mentre l’activista parlava amb el president de la Generalitat de Catalunya, un mosso de paisà impedia que la membre de la PAH alcés un cartell de protesta.

Finalitzada l’acció, les activistes han fet alguns càntics mentre Artur Mas es feia fotos i la gent anava marxant. Com a dada a analitzar, cal constatar que la mitjana d’edat del públic era d’uns 70 anys. S’ha sentit alguna queixa del públic que comentava que l’acció era “inapropiada”. Mentrestant, les activistes de la PAH de Banyoles han anat recollint els seus “estris de lluita” comentant que seguiran fent pressió, quan calgui, perquè tiri endavant la ILP sobre habitatge.