Vaga parcial i indefinida de les treballadores de les ambulàncies

La manifestació del passat divendres és el tret de sortida d'una vaga parcial i indefinida de les treballadores de les ambulàncies de l'empresa TSC. Les treballadores volen que tant empresa com administració s'asseguin a negociar per millorar les condicions laborals.

13 agost 2017
Manifestació de les treballadores de les ambulàncies a Girona /Carles palacio
Manifestació de les treballadores de les ambulàncies al centre de Girona /Carles palacio

Més de cent treballadores d'ambulàncies de l'empresa Transports Sanitaris de Catalunya (TSC) es van manifestar pel centre de Girona en el tret de sortida d'una vaga indefinida i parcial. Durant la manifestació, que tenia el suport de les organitzacions sindicals Sindicat de Transport Sanitari de Girona (STSG), Comissions Obreres i Sindi.cat, es van sentir consignes contra l'actual conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín, i contra l'empresa TSC.

La manifestació es va iniciar a Correus i va continuar per carrer Jaume I, on les assistents es van asseure diversos cops a terra. Davant de la seu de la Generalitat les treballadores van intentar forçar una reunió amb Miquel Carreras, delegat de Salut a Girona, tot i que aquest no va sortir.

La vaga, que es realitzarà tots els divendres de manera indefinida, comporta una aturada del servei entre les 6 i les 10 del matí i entre les 2 i les 6 de la tarda a la província de Girona. Els sindicats estimen que té un seguiment del 80% de la plantilla. CatSalut ha fixat uns serveis mínims del 85%. 

La jornada de lluita va concloure a la sortida de l'autopista AP-7 de Maçanet de la Selva, on les treballadores van tallar el trànsit durant 30 minuts  i van informar sobre el conflicte laboral i la pròxima convocatòria de protesta: una manifestació a Calella el 18 d'agost.

Motius de la vaga

Segons Adolfo Martín, portaveu del comitè de vaga i membre de STSG, un dels motius d'aquesta vaga és que l'empresa no està complint ni el conveni ni els plecs del concurs des de fa 18 mesos. El portaveu afirma que “l'empresa va presentar una rebaixa de pressupost d'1.400.000 €, per nosaltres això era una proposta temerària, i creiem que repercuteix de manera molt negativa en les treballadores”.

I és que, segons Martín, l'empresa va modificant la categoria professional a la baixa, és a dir, retallant cada cop més el seu salari tot i seguir fent les mateixes tasques. “Aquestes rebaixes de categoria van acompanyades d'amenaces i coaccions, com són el desplaçament del lloc de treball a 90 quilòmetres del teu domicili, amenaces que en molts casos donen resultat”. Segons el portaveu, tot i la sentència del Tribunal de Justícia de Catalunya, que donava la raó a les treballadores, anul·lant així els canvis imposats per l'empresa i reconeixent que aquesta havia actuat amb mala fe, Transports Sanitaris de Catalunya segueix actuant igual.

Però les reivindicacions de les treballadores no només són que es respectin les condicions econòmiques, sinó també les que afecten tant treballadores com les persones necessitades del servei. Segons Martín, l'empresa incompleix la normativa en matèria de riscos laborals: “la roba que ens han donat no compleix la normativa de riscos laborals. Hi ha ambulàncies que no tenen aire condicionat, i la temperatura és més elevada de 40º. El mateix passa amb les bases assistencials, on hi ha les ambulàncies i les treballadores mentre no estan de servei, i ens tenen allà sense ventilació, amb degoters i humitat”.

Tall de l'AP-7 a la sortida de Maçanet per part de les treballadores d'ambulàncies /Carles Palacio
Tall de l'AP-7 a la sortida de Maçanet per part de les treballadores d'ambulàncies /Carles Palacio

Enroc i indiferència per part de l'empresa i l'administració
Més de 18 mesos porten intentant negociar les treballadores amb l'empresa. Aquesta s'excusa afirmant que els canvis que està portant a terme són per un motiu organitzatiu, tot i que per Martín, el que hi ha darrera és un tema econòmic, “l'empresa no s'asseu a negociar amb nosaltres, ens presenta els canvis que volen aplicar i ens diuen que si ens sembla bé, bé, i si no, doncs també bé”.

L'única trobada que hi hagut és la de mediació abans de la vaga on també estaven presents CatSalut, el SEM i el Departament de Treball. Per Martín, aquella trobada no va servir per res, fins i tot denuncia que l'advocat de l'empresa “es va permetre el luxe de dir, davant de l'administració, que com que ells consideren que aquesta vaga és il·legal, prendran les decisions necessàries, que poden comportar l'acomiadament i fins i tot la presó”.

Davant de l'enroc de l'empresa i la indiferència per part de l'administració, les treballadores s'estan pensant ampliar les jornades de vaga dels divendres a una vaga indefinida les 24 hores cada dia de la setmana.