Els vaguistes d’A. J. Ruz, SL exigeixen que l’administració s’impliqui en el conflicte

Tres treballadors de l'empresa A J. Ruz es van encadenar divendres a la seu de la Generalitat de Girona / Ivette Roig
Tres treballadors de l’empresa A. J. Ruz es van encadenar divendres a la seu de la Generalitat de Girona / Ivette Roig

Tres treballadors de l’empresa A. J. Ruz es van encadenar el divendres passat a l’interior de la seu de la Generalitat de Girona per demanar que l’administració catalana s’impliqui en el conflicte que enfronta l’empresa de recollida de residus amb disset treballadors en vaga indefinida. Els vaguistes, que ja fa un mes que acampen davant l’empresa de Sils, reclamen la readmissió immediata d’un treballador acomiadat i la millora de les condicions laborals, que qualifiquen “d’esclavistes”.

Poca estona després d’encadenar-se, una persona responsable de la Conselleria d’Empresa i Ocupació es va comprometre a reunir-se amb la plantilla per buscar una sortida al conflicte. La notícia va ser rebuda amb aplaudiments pel centenar de persones que en aquells moments es trobaven a l’interior de la seu de la Generalitat. “Volem que l’administració s’impliqui, perquè l’empresa rep diners públics”, va declarar Carles Massagué, delegat de CCOO a A. J. Ruz. Poca estona després, els Mossos d’Esquadra van trencar les cadenes de les tres persones encadenades i els treballadors van sortir de l’edifici públic amb els rostres somrients.

La vaga indefinida va començar el 15 d’octubre, arran de l’acomiadament que l’empresa va fer d’un treballador que es volia presentar a les eleccions sindicals. Des de llavors, la plantilla no s’ha cansat de denunciar els abusos que, segons diuen, l’empresa comet de forma sistemàtica. Els vaguistes asseguren que les jornades laborals arriben fins a les setze hores per un sou inferior als mil euros mensuals, cosa que permet a A. J. Ruz rebentar els concursos públics amb ofertes entre un 20% i un 30% més econòmiques. Els treballadors, a més, acusen l’empresa de múltiples negligències. Segons diuen, A. J. Ruz gestiona de forma inadequada els residus biològics provinents de la Clínica Onyar, fet amb què posen en perill la salut dels treballadors. A més, asseguren que l’empresa estafa les administracions públiques per les quals treballa, inflant de forma artificial el volum de residus perquè les factures siguin més elevades.

La vaga, de moment, no ha afectat la recollida de residus als municipis on A. J. Ruz presta serveis. Això s’explica, segons els vaguistes, perquè una part de la plantilla segueix treballant i perquè els serveis mínims poden arribar fins a les quaranta hores setmanals.

Carles Massagué: “Hem rebut amenaces de mort”

Ara per ara, el conflicte a A. J. Ruz sembla lluny de resoldre’s. Els vaguistes han denunciat l’empresa per acomiadament nul, per amenaces i per vulneració del dret de vaga. L’empresa, per la seva banda, es nega a negociar i ni tan sols es va presentar a una reunió al Centre de Mediació, Arbitratge i Conciliació de la Generalitat.

Després de l’acció de divendres, la plantilla espera que l’administració catalana s’impliqui en el conflicte i obligui A. J. Ruz a asseure’s a la taula de negociacions. Carles Massagué, delegat sindical de CCOO a l’empresa, que es mostra ferm en la protesta, afirmava: “Seguirem lluitant, al carrer, per més que plogui o faci fred”.

Carles Massagué va denunciar amenaces i negligències per part de l'empresa / A. J. Ruz
Carles Massagué, delegat sindical de CCOO, va denunciar amenaces i negligències per part d’ A. J. Ruz / Ivette Roig

Ja fa un mes que esteu en vaga indefinida. Com aneu d’ànims?

Ens animem entre nosaltres, no ens anima ni l’administració, ni l’empresa. Tirem endavant per nosaltres, per la gent que estem avui aquí, per les famílies, pels amics.

Què ha fet l’empresa perquè hàgiu decidit d’encadenar-vos a la Generalitat?

L’empresa ens insulta, ens amenaça, es riu de nosaltres i ens roba descaradament. Diuen que l’administració està de la seva part i que nosaltres ja ens cansarem.

Hem sentit a parlar d’amenaces de mort. Això és cert?

Moltíssimes. Tant jo com el meu company hem rebut amenaces de mort. A ell li van dir: “Quan acabi la vaga et mataré a tu i a la teva família”. Això va passar a primera hora del matí. A la tarda vam anar a la comissaria i vam presentar una denúncia als Mossos d’Esquadra.

Quin paper estan jugant les administracions en tot plegat?

Ells són molt fins. T’escolten, et diuen que t’entenen i que parlaran amb l’empresa, però un cop has marxat pensen: “Caram, tenim una empresa que ens fa els serveis més barats!”. Clar, és una empresa que rebenta preus a costa del treballador.

En la majoria dels casos l’administració se’n renta les mans. Amb aquesta acció d’avui reclamem que s’hi impliqui. Tractar residus és car. Si A. J. Ruz pot rebentar un 30% el preu és perquè no reuneix les condicions necessàries per fer-ho correctament i perquè explota els seus treballadors. Dos i dos són quatre, no cal ser gaire llest per saber-ho, això. Ara, com que a l’administració li surten els números, s’acomoda a aquesta situació.

I a partir d’ara, què?

Seguirem lluitant, al carrer, plogui o faci fred, amb l’ajuda de les companyes de CCOO i de la premsa, amb l’ajuda de la gent del poble, d’amigues i familiars, amb la passivitat de l’administració i l’empresa en contra. Seguirem resistint. Fins quan? Jo penso que ens menjarem allà els torrons. Mentre tinguem la bona gent de la nostra banda, seguirem. Volem recuperar les drets que els nostres pares van aconseguir amb molt d’esforç, i fins i tot amb sang, i que ara ens estan traient a còpia de decrets-llei. Això s’ha d’acabar.