L’Ateneu Sa Fera Ferotge de Blanes posa a debat el feminisme internacionalista

Entre els mesos de gener i febrer, l'esquerra independentista organitza set xerrades sobre feminisme a l'espai okupat de Blanes

27 gener 2017
Isabel Benítez durant la xerrada/ Xavier Puig
Isabel Benítez durant la xerrada/ Xavier Puig

L'Ateneu Popular Sa Fera Ferotge acull aquest hivern les segones Jornades Feministes de Blanes. Un total de set xerrades organitzades per diferents organitzacions de l'Esquerra Independentista que prenen com a eix el feminisme internacionalista. Aquestes jornades volen ser un acte previ de la quarta Marxa Lila, prevista per aquest 8 de març.

“Teníem la necessitat d'organitzar diades a través de tres blocs bàsics: de formació, d'agitació i de mobilització. Les jornades neixen per satisfer la necessitat d'oferir un espai de formació feminista a Blanes, així com d'obrir el debat per encarar la Marxa Lila conjuntament”, explica Mar Gibernau, militant de l'assemblea feminista Sa Pedra Foguera i d'Arran.

A diferència de les primeres jornades, en què la temàtica era sobre temes introductoris al feminisme, com l'amor romàntic, els protocols antisexistes o el feminisme de classe, enguany, des de l'organització expressen la voluntat d'establir un fil conductor. “Si bé és cert que podem tornar a trobar una mica de tot, la temàtica és clara: internacionalisme i feminisme. Tot i que les expectatives segueixen sent les de sempre: formació, formació, formació.”

La primera xerrada va ser el dissabte 14 de gener i va anar a càrrec d'Isabel Benítez, autora del llibre “Panrico. La vaga més llarga”, que va destacar el paper que havien jugat les dones durant la vaga de la planta de Santa Perpètua de Mogoda. L'acte l'havia organitzat el sindicat COS, que també convoca la xerrada “Feminisme de classe vs feminisme identitari”, prevista pel pròxim 29 de gener. La ponent serà Maria Colera, militant d'Endavant OSAN. La també militant d'Endavant Alba Hoste serà l'encarregada el dia 11 de febrer de la xerrada “Dones i Crisi”.

Entremig, la setmana passada el col·lectiu Tango Queer Barcelona va dinamitzar una sessió de Tango amb perspectiva queer. “La sessió va trencar molts esquemes de gènere a ritme de música”, explica Gibernau. Ella mateixa explica com a les jornades es visualitza “la voluntat de Sa Pedra Foguera i Arran de formar-se amb les lluites actuals, com és el cas de la situació del Kurdistan o la construcció d'un feminisme antiracista”. La xerrada sobre feminisme descolonial anirà a càrrec d'Úrsula Santa Cruz el 15 de febrer i la del context kurd serà el 18 de febrer amb Clara Torres de Plataforma Azadí. Gibernau destaca el fet que “la programació és la voluntat que s'ha posat des de totes les assemblees que treballen per les jornades” i afegeix que el fet que “aquestes es muntin des de diferents perspectives, organitzades sota una mateixa temàtica, omple de riquesa el seu contingut”.