L’Estella de Banyoles, en perill de desallotjament

18 novembre 2015

Les usuàries de l'Estella, el centre social okupat de Banyoles, es van sorprendre el 12 de novembre al migdia quan els operaris d'una empresa de demolició van intentar entrar-hi desmuntant puntals de les finestres i trencant portes «a cops de destral», en paraules de testimonis. Amb els operaris hi anaven un advocat dels propietaris de la finca i un procurador.

La sorpresa va ser encara major quan els van informar de la situació de la finca: s'havia celebrat un judici en el qual les principals afectades no havien pogut participar perquè no n'estaven informades, i la decisió era que fos desallotjada. Segons persones vinculades amb l'Estella, la jutgessa ha donat fins aquest migdia per buidar l'edifici i a partir d'aleshores es desallotjarà. L'advocada de les afectades, per la seva banda, demanarà la nul·litat del judici. L'Estella no és l'únic edifici implicat: el BBVA ha comprat tot el terreny en què, a més de l'Estella, hi ha una casa amb veïnes i el pàrquing de les treballadores de la fàbrica del costat. L'entitat financera pretén enderrocar-ho tot ben aviat.

El Centre Social Okupat l'Estella va néixer a finals de l'any 2008 com una iniciativa d'un grup de persones amb inquietuds sobretot musicals. Mitjançant l'organització de concerts i altres activitats van finançar un estudi de gravació obert i gratuït que ha estat funcionant fins ara, així com un local d'assaig pels grups locals que no tenen un lloc apropiat per fer-ho. Des d'aleshores s'hi han organitzat activitats de tipus lúdic i cultural, com concerts amb bandes joves locals i internacionals, tallers de circ i de teles, xerrades i debats, cinema a la fresca o dinars populars. Segons una persona vinculada a l'Estella, en els set anys d'existència del centre mai no hi ha hagut cap problema amb les autoritats ni amb les veïnes del local, amb les quals han arribat a acords per evitar qualsevol molèstia que la música i les activitats poguessin comportar.

Aquest mateix matí s'hi ha concentrat una trentena de persones en suport al Centre Social, davant del que sembla un desallotjament imminent.