L’expulsió d’Aziz Tarhzout va ser legal perquè ‘no tenia feina ni ingressos’

5 febrer 2014
La PAH es va concentrar davant del Palau de Justícia de Girona per donar suport a Aziz Tarhzout / Carles Palacio
La PAH es va concentrar davant del Palau de Justícia de Girona per donar suport a Aziz Tarhzout / Carles Palacio

Aziz Tarhzout no podrà tornar a l’Estat espanyol fins d’aquí tres anys. Aquesta és la decisió que ha pres el jutge Jordi Palomer Bou, que ha tombat el recurs contra l’ordre d’expulsió de Tarhzout sense tenir en compte ni un sol argument de la defensa. Ni les declaracions de les seves amistats, ni la seva implicació en diverses associacions de Girona, ni les peticions d’alguns càrrecs públics han fet tremolar la mà del jutge, que en la sentència es mostra del tot inflexible: “l’única forma de restablir la legalitat és acordant l’expulsió del territori nacional”, afirma. La sentència ha caigut com un gerro d’aigua freda sobre el cercle d’amistats de Tarhzout, que ja havia començat a preparar els papers per la seva tornada després que fos expulsat de manera fulminant el 15 de gener.

La sentència és rotunda, malgrat que a priori la decisió no semblava tan senzilla. El jutge podia escollir entre l’expulsió o, en cas que hagués tingut en compte les proves aportades per la defensa, una multa de 500 euros per residència irregular a l’Estat espanyol. Durant el judici, que es va celebrar sis dies després de l’expulsió, l’advocat defensor va presentar un feix considerable de documents per demostrar l’arrelament de Tarhzout i va assegurar que “ni ell mateix” podia aportar tantes proves. Tarhzout estava molt vinculat a diversos moviments socials de Girona, com el 15M o la PAH, i comptava amb el suport de nombrosos col·lectius, que van acudir al judici per solidaritzar-se amb l’activista. Palomer Bou, tanmateix, ha ignorat tota la documentació i en la sentència subratlla que “no li consta l’existència de cap mena d’arrelament laboral, ni d’ingressos, ni cap intent de regularitzar la situació des de l’any 2010”. Per acabar-ho d’adobar, el jutge recorda una sentència de l’any 2012 que justifica l’expulsió d’una persona perquè “no tenia mitjans suficients per residir a Espanya”. Així doncs, la situació econòmica de l’Aziz Tarhzout ha esdevingut un factor determinant a l’hora de dirimir la legalitat de la seva expulsió.

Tarzhout fou detingut per la policia espanyola el 15 de gener a la comissaria de Girona. El noi hi havia de comparèixer cada quinze dies fins que se celebrés el judici sobre l’ordre d’expulsió, que finalment no va poder presenciar. 24 hores després de la detenció, Tarhzout creuava emmanillat l’estret de Gibraltar dins d’un ferri juntament amb 23 persones més d’origen marroquí provinents de diferents punts de l’Estat espanyol. Tarhzout ni tan sols es va poder acomiadar dels seves amistats, que s’havien concentrat davant dels jutjats de Girona per impedir l’expulsió. La defensa de Tarhzout va demanar que s’aturés l’expulsió almenys fins el dia del judici, però el jutge, el mateix que ara ha tombat el recurs contra l’ordre d’expulsió, s’hi va negar. Malgrat aquest revés judicial, la defensa de Tarhzout ja ha anunciat que recorrerà la decisió al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.