L’ideòleg de Plataforma per Catalunya es presenta a Figueres amb un partit que vol fundar un ‘Estat Hispànic Unitari’

18 maig 2015
Jaume Farrerons es presenta com a cap de llista d'Izquierda Nacional de los Trabajadores (INTRA)
Jaume Farrerons es presenta com a cap de llista d’Izquierda Nacional de los Trabajadores (INTRA)

Jaume Farrerons no sap estar-se quiet. L’autor de la Declaració programàtica de Plataforma per Catalunya torna a la càrrega i es presenta a les eleccions municipals de Figueres com a cap de llista d’Izquierda Nacional de los Trabajadores (INTRA), una organització “d’esquerres, patriòtica, hispànica i catalana de soca-rel que vol solucionar els problemes reals de la comunitat nacional”. En aquesta nova aventura, l’excèntric funcionari de presons anirà acompanyat de diversos personatges vinculats a la ultradreta, com Sergio Roldán i Joan Carles Cantero, que van participar a l’atac contra el 9N a l’Escola d’Hostaleria de Girona.

INTRA és un partit concebut pel mateix Farrerons, que després d’una trajectòria política molt accidentada sembla que ha decidit obrir-se camí ell tot sol des de la capital de l’Alt Empordà. El seu programa electoral es resumeix en deu punts que barregen propostes de caire progressista amb d’altres clarament xenòfobes, com eliminar les ajudes socials a les persones que no tinguin la nacionalitat espanyola. Malgrat que INTRA només es presenta a Figueres, els seus objectius són molt més ambiciosos, ja que el partit es proposa fer abdicar el rei Felip VI, iniciar un procés constituent i fundar un “Estat Hispànic Unitari” que tindrà “la veritat racional com a valor fonamental de la vida pública”.

Abans de provar sort a Figueres, Farrerons ha passat per tota mena de partits polítics i entitats culturals per defensar les seves tesis “nacional-revolucionàries”: Joventuts Socialistes de Catalunya, Falange Auténtica, Plataforma Nova Europa, Convergència i Unió, Ciutadans… La llista és llarga. L’episodi més gloriós de la seva trajectòria política va consistir en redactar la Declaració programàtica de Plataforma per Catalunya, que es va presentar al congrés fundacional del partit, l’any 2002. Poc després, quan Farrerons va descobrir que estava rodejat de neonazis violents i que el seu programa “rabiosament antiracista” no es complia, va abandonar el partit de Josep Anglada.

Un dels espais des d’on Farrerons divulga les seves idees és el programa La Ratonera, d’Alerta Digital TV. El 16 d’abril passat, el filòsof hi intervenia telefònicament per presentar una teoria d’allò més sofisticada sobre els atemptats gihadistes. Segons Farrerons, el Fons Monetari Internacional, la Unió Europea i, en general, “l’oligarquia occidental” fomenten de forma deliberada les migracions provinents del món musulmà i els atemptats gihadistes per tal de justificar la política sionista d’Israel. En aquesta conspiració planetària també hi estaria involucrada la Generalitat, que segons Farrerons està completament controlada pel lobby sionista. Aquesta subtil reflexió va deixar bocabadat Armando Robles, el conductor del programa, que va lamentar que les idees de Farrerons no tinguessin cabuda a TV3.

En la seva nova croada, Farrerons s’ha envoltat de personatges vinculats a la ultradreta que han protagonitzat diverses accions violentes durant els darrers mesos. A banda de Sergio Roldán i Joan Carles Cantero, a la llista electoral d’INTRA també hi figuren noms com Paulo Poyatos, fundador de Democracia Nacional, o Adolfo Cuadrado, que va militar al partit neonazi Estado Nacional Europeo. Aquests vincles evidents amb la ultradreta no semblen inquietar Farrerons, que insisteix constantment que INTRA és un partit “d’esquerres”, que “rebutja la violència” i que “condemna la xenofòbia, el racisme i l’antisemitisme”.  Farrerons, pel que sembla, comparteix amb Dalí alguna cosa més que la ciutat natal.