Llancen una campanya per denunciar la proliferació de locals buits a Girona

Imatge d'una oficina bancària abandonada al centre de Girona
Imatge d’una oficina bancària abandonada al centre de Girona

I tu, què en faries de 200m²? Amb aquesta pregunta -clara, senzilla i directa-, els Col·lectius Sense Sostre donen tret de sortida a una campanya que pretén sensibilitzar la ciutadania i reobrir el debat habitacional a Girona, tot denunciant l’existència de nombrosos locals buits a la ciutat i preguntant a la població què voldrien fer-hi en cas que poguessin socialitzar-se.

Des del desembre passat, diverses organitzacions compromeses amb la transformació social i persones a títol individual s’han organitzat per parlar sobre la manca d’espais destinats a dinamitzar la vida social i cultural de Girona. Ara, sota l’aixopluc conjunt del nom Col·lectius Sense Sostre, han decidit fer un pas endavant, publicant i difonent el recull d’idees i iniciatives sorgides en les assemblees periòdiques.  A través d’un manifest que han fet públic a la pàgina de Twitter i Facebook 200m², exigeixen que l’administració prengui “mesures dràstiques contra l’especulació immobiliària”, que garanteixi el dret a l’habitatge i que ofereixi espais per dinamitzar la vida social.

Catalunya encapçala el rànquing de la vergonya i l’empobriment de la ciutadania. Des del 2007, més de 50.000 persones han estat desnonades. Seguint aquesta lògica, en els darrers anys s’han multiplicat el nombre d’habitatges i locals buits a la ciutat de Girona. I tanmateix, això no ha propiciat una baixada significativa dels preus. Els Col·lectius Sense Sostre denuncien que els preus de lloguer i compra continuen essent poc assequibles per a la majoria de persones que volen accedir a un habitatge o que busquen un espai per realitzar-hi les seves activitats. Una contradicció que, segons els autors del manifest, s’explica pels interessos econòmics de les entitats bancàries i d’altres persones propietàries, que passen per damunt de l’interès col·lectiu.

Per altra banda, el manifest també rebutja el model de centres cívics de Girona. Els Col·lectius Sense Sostre afirmen que aquest model limita la participació de la ciutadania i posa traves burocràtiques i polítiques a les persones i col·lectius que volen utilitzar els espais de propietat pública.

Aposta per l’autogestió

Tenint en compte l’escenari actual, els membres d’aquesta iniciativa se solidaritzen amb els col·lectius que autogestionen centres socials de la ciutat, algun d’ells -com és el cas del CSO El Pati del Rovell-, sota amenaça de desnonament. La campanya aposta de forma decidida per l’autogestió dels espais públics i dels espais privats abandonats:  “Creiem que la cogestió dels recursos públics no ha de ser excepcional, sinó comuna, atès que la societat civil està perfectament capacitada per fer-se càrrec d’allò que ens pertany a tots i a totes”, afirmen en l’últim fragment del manifest.