Llanos de Luna ordena expropiacions forçoses en el tram empordanès de la MAT

La MAT al pas de Canet d'Adri / Ferran Parra
La MAT a Canet d’Adri / Ferran Parra

Els dies 10, 11 i 12 s’executaran les expropiacions forçoses de les finques afectades per la línia de Molt Alta Tensió (MAT) a l’Empordà. La Plataforma No a la MAT denuncia que el projecte no és necessari i convoca les opositores a manifestar-se davant dels ajuntaments on s’han d’aixecar les actes d’ocupació.

La delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Llanos de Luna, ha convocat les últimes propietàries de terrenys afectats per la MAT de l’Empordà per aixecar les actes d’ocupació de les seves finques. L’anunci es va publicar al Butlletí Oficial de l’Estat el 5 de novembre i en total afectarà una trentena de propietàries que no han arribat a un acord amb Red Eléctrica Española (REE). Les expropiacions s’efectuaran els dies 10, 11 i 12 de desembre a localitats repartides entre el Gironès, el Pla de l’Estany i el Baix i l’Alt Empordà. Aquestes són les darreres expropiacions d’un tram que permetrà connectar la MAT amb la línia soterrada de Baixàs, a França.

El govern espanyol va atorgar al projecte de la MAT la consideració d’utilitat pública, de manera que les expropiacions es poden executar sense acord amb les persones propietàries. Així doncs, un cop s’aixequi l’acta d’ocupació, REE podrà començar les obres. Albert Saus, propietari d’un dels terrenys i membre de la Plataforma No a la MAT, lamenta l’extrema rigidesa de la Llei d’expropiació forçosa, vigent des de l’any 1954, en plena dictadura franquista. “És possible recórrer al Tribunal d’Expropiacions al·legant l’incompliment d’acords entre la Generalitat i els propietaris, però la Llei passa per sobre dels tempos administratius i judicials i permet a REE començar les obres sense que el recurs estigui resolt”. A la pràctica això es tradueix en el fet que encara que els jutjats donin la raó a les persones afectades les torres de la MAT ja estaran construïdes i en funcionament.

El paper d’Unió de Pagesos

Malgrat l’oposició que ha despertat el projecte de la MAT arreu del territori, moltes propietàries han arribat a un acord per cedir els terrenys. Això s’explica per l’enorme pressió que han exercit tant REE com els poders públics durant els darrers anys. Les persones que s’encarregaven de negociar l’expropiació amenaçaven les propietàries que en cas de no arribar a un acord l’expropiació s’executaria per la via forçosa i les indemnitzacions serien molt menors.

Montserrat Vila, una veïna de Fellines afectada pel traçat de la línia, destaca el paper fosc d’Unió de Pagesos, que ha actuat en diverses ocasions com a mitjancer de Red Eléctrica a través de la seva empresa de serveis, Agroxarxa SLU. Segons Vila, el sindicat agrari s’ha lucrat amb el projecte, ja que “s’enduia una comissió del 8% cada vegada que aconseguia resoldre una expropiació”. Un representant d’Agroxarxa ha reconegut a l’Ariet que efectivament cobren “en funció del que cobra el client”, però assenyala que el més lògic era firmar l’acord, no només perquè els imports eren superiors, sinó també perquè l’expropiació forçosa retarda molt el pagament de la indemnització.

Però la negociació no és l’única arma que ha utilitzat REE per convèncer les persones que es resistien a abandonar els seus terrenys. Després que una vintena d’activistes okupessin l’estiu passat una masia abandonada prop del municipi de Fellines, el Baix Empordà va ser testimoni d’un desplegament policial sense precedents. Diverses dotacions de la Brigada Mòbil i de l’Àrea Regional de Recursos Operatius dels Mossos d’Esquadra es van establir a la zona i els controls policials es van multiplicar. Durant aquests controls, que es produïen a qualsevol lloc i a qualsevol hora del dia, algunes veïnes diuen haver estat víctimes d’amenaces, insults i vexacions. Les persones que s’oposen a la MAT creuen que els Mossos d’Esquadra han fet la “feina bruta” de REE i que han aconseguit a través de la coerció física el que no s’ha aconseguit a través del negociació.

A tot això s’hi afegeixen els dubtes sobre la utilitat de la línia. Segons Jordi Murtra, un altre membre de la Plataforma, “els arguments que justifiquen el projecte no han variat al llarg dels anys, tot i haver-se quedat caducs. Encara avui parlen d’abastir el Tren d’Alta Velocitat quan ja fa temps que funciona alimentat per una línia de 220 kv.” Algunes organitzacions, com la Xarxa per la Sobirania Energètica, consideren que el projecte no té res a veure amb la “utilitat pública” i sí amb la necessitat de les grans companyies de transportar l’excedent energètic per poder vendre’l. Aquestes organitzacions creuen que la MAT es relaciona amb un model energètic basat en l’interès privat i la penalització de l’autoconsum.

No es compleixen els acords sobre el traçat de la línia

La Plataforma No a la MAT ha denunciat de forma reiterada l’incompliment dels acords sobre el traçat de la línia pactats entre la Generalitat i els municipis afectats. En un informe emès pel Departament d’Economia i Finances l’any 2009, la Generalitat imposava una modificació del traçat inicial per reduir l’impacte paisatgístic del projecte i establia una distància de seguretat de 500 metres pels nuclis de població i de 100 metres per a les cases aïllades. Ara bé, segons expliquen els membres de la Plataforma, aquests acords no s’han complert. En alguns punts del Baix Empordà, els cables elèctrics es troben a menys de 300 metres del dels nuclis habitats i a menys de 20 de les cases aïllades.

Amb l’objectiu de frenar les expropiacions forçoses, la Plataforma No a la MAT amb el suport d’altres organitzacions com la CUP o el Procés Constituent ha convocat pels dies 10, 11 i 12 de desembre concentracions de suport a les persones propietàries. Les concentracions es realitzaran a les mateixes localitats on s’han d’aixecar les actes d’ocupació.