300 persones es manifesten a Girona en solidaritat amb les vaguistes encausades

La manifestació ha recorregut els carrers més cèntrics de la ciutat i s’ha aturat davant la Cambra de Comerç, on les manifestants han cremat un ninot que representava al president de la Cambra Domènec Espadalé entremig d’un fort desplegament policial.        

18 juny 2016
La manifestació recorre l'avinguda Jaume I / Sergi Vázquez
La manifestació recorre l'avinguda Jaume I / Sergi Vázquez

 

 

"La manifestació ha aplegat unes 300 persones"

El 17 de juny ha estat la data escollida pel Grup Antirepressiu per convocar la manifestació en solidaritat als 8 vaguistes que seran jutjats el 27 de juny. La convocatòria, difosa pels sindicats la CGT, COS i IAC i amb el suport dels ateneus, casals i centre socials okupats de la ciutat, ha aplegat unes 300 persones a la plaça del Vi.

L’acte ha començat amb parlaments d’una treballadora de l’empresa càrnica Esfosa i militant del sindicat COS, que ha explicat la vaga de la plantilla per respondre les males condicions laborals que pateixen. Seguidament, membres del grup de suport per l’absolució als 3 joves de Lleida han anunciat recorreran la sentència que els condemna -a un d’ells a més de 2 anys de presó– per participar en una campanya que denunciava les males condicions de la presó de Ponent.

Seguidament ha començat la manifestació, que ha marxat pels carrers de Girona formant un grup compacte. Tot i no ser molt nombrosa, l’actitud de les manifestants ha expressat contundència i convicció, i els crits de “solidaritat vaguistes imputats” o “Cambra de comerç, explotadors”, s’han succeït un darrere l’altre. La manifestació ha tallat els 4 carrils de Jaume I amb certa dificultat, ja que els mossos d’esquadra no han aturat la circulació de l’avinguda. Les manifestants s’han aturat a l’alçada de la Cambra de Comerç, tot i que no s’hi han pogut acostar perquè un fort dispositiu policial la custodiava, i han pintat al mur de davant “Cambra de Comerç explotadors”. Mentrestant, Mireia Bazaga advocada de les vaguistes, ha recordat les declaracions classistes del president de la Cambra i ha encoratjat a les assistents a donar tot el suport a les imputades. En acabar el parlament s’ha cremat un ninot de palla amb la cara del president de la Cambra, Domènec Espadalé. Aquest ha estat un dels moments més ovacionats però també més tensos de la manifestació, ja que tot i la presència policial, s’han llençat bombetes de pintura i petards contra la Cambra de Comerç.

Cremen un ninot que simbolitza el president de la Cambra de Comerç Domènec Espadalè / Sergi Vàzquez
Cremen un ninot que simbolitza el president de la Cambra de Comerç Domènec Espadalé / Sergi Vàzquez

"S'han enganxat cartells exigint l'absolució dels vaguistes imputats als vidres de la Delegació de la Generalitat de Catalunya"

La manifestació ha tornat a arrancar i ha continuat baixant per l’avinguda, fent ziga zaga entre els cotxes, ja que els mossos continuaven sense impedir la circulació, i s’ha aturat davant de la Delegació de la Generalitat de Catalunya a Girona. Dalt de les escales, amb les pancartes, un dels vaguistes imputats ha llegit el comunicat final i ha animant a donar suport el dilluns 27 de juny a les portes de jutjats, mentre es celebra el judici. En el comunicat es posava èmfasi en el fet que la Generalitat de Catalunya no comparegui en els casos de corrupció política o violència policial, però sí que ho faci en els de protestes socials. De fet, el greuge comparatiu amb els casos de violència policial s’ha fet notar en els moments que es passava davant dels antiavalots, que s'han cridat consignes com “Juan Andrés Benítez, ni oblit ni perdó” o “Ester Quintana, ni oblit ni perdó”. Després de la lectura del comunicat s’han enganxat uns cartells de grans dimensions als vidres de la Delegació de la Generalitat que reclamaven l’absolució dels 8 vaguistes. Tot i donar per finalitzat l’acte, les manifestants continuaven animades i cridant i reivindicant que la Generalitat és retirés de la causa.