Mas rep crits, d’independència i eleccions, en la seva visita a la nova biblioteca Carles Rahola

14 gener 2015
Protestes a l'exterior de la biblioteca Carles Rahola. / Carles Palacio
Protestes a l’exterior de la biblioteca Carles Rahola / Carles Palacio

Arran de la incertesa d’Artur Mas a l’hora de convocar eleccions, unes 200 persones es van concentrar davant la nova biblioteca pública Carles Rahola. Les manifestants, convocades en diferents concentracions, van reclamar la convocatòria d’eleccions enmig de crits d’independència. A més, el SEPC també es va manifestar contra la LOMCE i la LEC; així com un grup de persones que van reclamar el no enderrocament de la biblioteca de la Bisbal d’Empordà.

La inauguració de la nova biblioteca pública Carles Rahola per part de les autoritats no va estar exempta de conflicte. Un nombrós grup d’autoritats va fer acte de presència a partir de les set de la tarda a la nova instal·lació pública. Entre les autoritats destacades hi havia el president de la Generalitat de Catalunya; el secretari d’Estat de Cultura, José María Lassalle; l’alcalde de Girona; alguns diputats del Parlament de Catalunya, com el conservador Sergio Santamaría; un representant de l’exèrcit espanyol; el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, i d’altres càrrecs polítics. Aquesta nombrosa presència de polítics, doncs, ho van aprofitar tant l’ANC com el SEPC i ciutadanes de la Bisbal d’Empordà per fer-los diverses reclamacions.

El grup més nombrós de manifestants, més de la meitat, era de l’Assemblea Nacional Catalana. L’entitat tenia desplegada una gran pancarta en què demanava un acord entre Mas i Junqueras, i també la independència. A més, s’havia repartit un cartell on deia Acord, eleccions i independència. Aquest bloc va cridar “eleccions i independència” quan passava Artur Mas sota un fort desplegament de policia de paisà, agents uniformats i guardaespatlles.

D’altra banda, també s’havia convocat una concentració des del SEPC, la sectorial d’estudiants de l’Esquerra Independentista. En aquest tram de la concentració es van sentir més crits i més contundents. El crit més sentit era “independència o dimissió” tal com es pot veure en aquest vídeo de la CUP Girona. A més, la convocatòria feta per les xarxes socials pregonava que s’estava en contra de la LEC i la LOMCE i que ho volien cridar davant de Mas i el secretari d’Estat de Cultura, que depèn del Ministeri d’Educació. El grup de manifestants convocades pel SEPC estaven sota una pancarta en què es podia llegir Educació digna en una terra lliure.

Finalment, el grup més reduït però no el menys cridaner era el d’un grup de ciutadanes de la Bisbal d’Empordà que reclamaven una biblioteca digna per a aquesta capital de comarca i que, per tant, no es tirés endavant l’enderrocament d’aquest equipament públic que ja s’hi ha edificat. A la concentració, feien notar el seu descontentament al president de la Generalitat de Catalunya i assenyalaven la quantitat de diners que havia costat la nova biblioteca Carles Rahola en contra de la situació en què lamentablement es troba la biblioteca bisbalenca.

Com a fets destacables de la inauguració cal observar el nombrós desplegament informatiu i també d’autoritats. També que la biblioteca és nova però que no s’han comprat més llibres nous i a les estanteries la majoria de llibres són vells i en mal estat. El fet que tampoc devia passar desapercebut per qui s’ho mirava va ser que Artur Mas va anar molt ràpid a passar davant de les manifestants i no es va aturar a parlar amb cap de les persones que hi havia darrere les pancartes. I això que en la seva arribada va parlar amb les autoritats i fins i tot va acariciar una nena que el va anar a saludar. Un altre fet destacat, i que segurament denota la diferència de lemes que cridaven els diversos sectors de la concentració, va ser el caràcter amb el qual l’ANC havia convocat la concentració. A la mateixa tarda, circulava als whatsapps d’algunes manifestants un missatge signat per l’ANC de Riells i Viabrea on s’animava a participar de la concentració i es demanava que fos “un acte pacífic i respectuós. No es tracta d’un acte “contra” el nostre President, es tracta que escolti el que la gent, que li ha donat suport fins ara, li demana per l’acord i per la convocatòria immediata d’eleccions”. Segurament el fet de no sumar-se al crit del SEPC que reclamava “eleccions o dimissió”, per part del bloc de l’ANC, hi tenia quelcom a veure.