Més d’un centenar de persones desobeeixen l’ordenança municipal de civilitat a cop de pedal i a ritme de swing

L’agrupació Mou-te en Bici, encapçalada per Gerard Clos, reuneix als veïns del barri per protestar per l'aplicació de l'ordenança municipal de circulació

 

Ciclistes en marxa pel barri vell /Toni Ferragut
Ciclistes en marxa pel barri vell /Toni Ferragut

Més d’un centenar de persones es van aplegar ahir a les set de la vesprada davant l’ajuntament de Girona convocades per la nova assemblea de veïns i veïnes del Barri Vell en senyal de protesta contra l’aplicació de l’ordenança municipal de circulació pel que fa a l’ús de les bicicletes.

L’assemblea del Barri Vell, recentment formada, va aglutinar el veïnat i els petits comerços descontents amb la dinàmica que ha imposat la restrictiva ordenança municipal aprovada durant la passada legislatura pel govern convergent. Aquesta ordenança limita l’ús de les bicicletes al carril bici imposant sancions que van dels 60 als 200 euros, però no té en compte els punts morts que existeixen en alguns trams de la ciutat, com per exemple al barri de Santa Eugènia o el carrer del Carme.

Sota el lema Barri Vell: Nosaltres el vivim, nosaltres el decidim, l’assemblea va portar a terme la primera acció en forma de bicicletada i piscolabis. A banda de denunciar la restricció de l’ús de la bicicleta, les organitzadores van tenir també en compte els bars del barri, que es van sumar a la iniciativa aportant menjar i beguda per al berenar-sopar. Fins a catorze establiments van participar en l’acte, i van mostrar d’aquesta manera, també, un altre dels punts polèmics de la nova normativa: el fet que no estigui permès ajuntar taules passades les onze de la nit. Molts establiments del barri vell es queixen de les traves que els suposa l’aplicació de l’ordenança, els restrictius horaris que els obliguen a retirar la terrassa abans de les dotze de la nit i les constants modificacions que els imposen pel que fa a la decoració del local o la distribució de taules i cadires, fets que els obliguen a fer contínues inversions.

L’acte va rebre el suport de la CUP, que, segons la regidora Laia Pèlach, intentarà prendre mesures per ajudar les més de vint persones sancionades per aquesta ordenança proporcionant-los ajuda legal. Tanmateix, Jordi Navarro va fer una crida a fer ús de la bicicleta: “És el mitjà de transport del futur, la bicicleta democratitza la mobilitat.”
“Multar una persona perquè va amb bicicleta per la vorera a les tres de la matinada quan no hi passa ningú sembla surrealista”, reafirmava Gerard Clos, un dels participants de la bicicletada que va reunir més de 150 persones que van recórrer la plaça del Vi, el carrer de Santa Clara i el pont de Pedra per acabar amb un berenar a ritme de swing a les portes de l’ajuntament, on s’estava celebrant el ple. Finalment Gerard Clos va recordar que la propera assemblea de veïns i veïnes serà el proper dimarts dia 21 de juliol a l’Ateneu Popular Salvadora Catà.