Mig centenar de persones donen suport a les imputades per l’acció contra la MAT de Fellines

Roda de premsa davant dels jutjats de Girona / Carles Palacio
Roda de premsa davant dels jutjats de Girona / Carles Palacio

Tres persones imputades per l’acció contra la MAT que es va realitzar a Fellines el passat 8 de gener han declarat aquest matí al Jutjat d’Instrucció Número 2 de Girona. A fora, mig centenar de persones han donat suport a les activistes i han mostrat el seu rebuig a la línia elèctrica.

A banda de les persones imputades, avui també han declarat els Mossos d’Esquadra que van intervenir en l’acció i un representant de Red Eléctrica Española (REE). Benet Salellas, l’advocat defensor, ha explicat que aquestes declaracions s’han fet en castellà per imposició de REE, cosa que, al seu parer, demostra el “tarannà antidemocràtic” d’aquesta empresa. Salellas, a més, ha lamentat que l’administració de justícia persegueixi amb tanta eficiència l’oposició a la MAT mentre s’acumulen sobre la taula els recursos contra el projecte. “Per què les persones que protesten han de ser castigades?”, s’ha preguntat l’advocat, que ha posat en dubte que s’estiguin garantint els drets fonamentals de les opositores.

Joel Saus, membre de l’Assemblea No a la MAT, ha denunciat, una vegada més, la connivència entre el sector elèctric i la classe política i ha criticat la despesa pública que permet la continuïtat de les obres. “Els diners es podrien destinar a altres activitats”, ha explicat Saus, que també ha advertit que continuaran lluitant per un nou model energètic.

Una de les persones que ha declarat avui davant del jutge ha estat Jordi Navarro, el regidor de la CUP a l’Ajuntament de Girona. Navarro, que està acusat d’un presumpte delicte d’atemptat contra l’autoritat, ha relacionat la lluita contra la MAT amb altres lluites de preservació del territori que s’han desenvolupat a les comarques gironines durant les últimes dècades, com la defensa dels Aiguamolls de l’Empordà. Navarro ha denunciat l’actuació d’un oligopoli “hereu del franquisme” i ha assegurat que la seva formació farà costat a les activistes “tantes vegades com faci falta”.

Víctor Cánovas, l’activista que es va enterrar i encadenar sota terra a Fellines, ha explicat a l’ARIET que l’acció fou “legítima”, ja que la Generalitat no ha escoltat en cap moment les veïnes de les poblacions afectades i que ha posat els seus recursos al servei de REE, inclosa la “força bruta” dels Mossos d’Esquadra. Cánovas creu que l’acció s’havia de realitzar a la finca de Can Planellas perquè en aquest punt es veu clarament que no s’estan respectant les distàncies de seguretat.

A banda de les tres persones que han declarat avui, hi ha tres persones més imputades per l’acció de Fellines. Després d’aquestes declaracions, el jutge haurà de fixar data pel judici, arxivar la causa o demanar més proves incriminatòries.