Nova acció reivindicativa de la plataforma alTERnativa141

Acció de la plataforma alTERnativa 141 al Pla de Vilanna / Xevi Planas i Puigbert
Acció de la plataforma alTERnativa 141 al Pla de Vilanna / Xevi Planas i Puigbert

Una construcció simbòlica de dos pilars de la meitat de l’alçada real del que serien els del viaducte que hauria de travessar el riu Ter des de la plana de Vilanna han servit per conscienciar la ciutadania del canvi que provocaria en el paisatge si el projecte s’arriba a executar. Aquesta ha estat la nova acció de pressió que la plataforma alTERnativa141 ha portat a terme, aquest dissabte 2 d’agost, per tal que es repensi l’actual projecte de variant a Bescanó.

La plataforma vol que s’estudiï el traçat pel sud del riu Ter i l’alternativa zero,  per evitar atemptar contra medi natural d’aquest curs fluvial protegit a àmbit europeu, sobre les Deveses de Salt,  i per minimitzar l’afectació sobre habitatges particulars i sobre el conjunt de la plana de Vilanna.

Una vintena de persones han participat en la construcció simbòlica de dos pilars del futur viaducte de gairebé 600 metres de llargada que hauria de travessar el riu Ter des del Pla de Vilanna fins a les Deveses d’en Berenguer. Aquests pilars s’han situat al costat de la via verda del Pla de Vilanna, on els plànols de l’actual projecte dibuixen un gran nus de comunicacions i l’inici de les rampes d’elevació cap al viaducte sobre el Ter. Els pilars s’han construït amb bales de palla i s’hi han penjat dues pancartes amb els lemes Aquesta  variant no és la solució i Vilanna diu prou. L’alçada aconseguida amb el muntatge no arribava ni a la meitat dels vuit metres reals previstos en aquest punt del projecte. Finalment s’ha realitzat un petit vermut d’inauguració de l’obra.

Recentment, la plataforma, a través dels partits polítics que li donen suport -ERC, ICV-EUiA i CUP-AE-, ha presentat una proposta de resolució al Parlament amb què insta la Generalitat de Catalunya a paralitzar la tramitació del projecte fins que no s’hagin inclòs alternatives reals al projecte. Cal recordar que aquesta és una qüestió que el projecte informatiu en tràmit ha obviat, cosa que suposa una irregularitat normativa des del punt de vista de l’avaluació de l’impacte ambiental. La plataforma entén que aquesta irregularitat és deguda al fet que el traçat presentat, pel nord del riu Ter, representa sens dubte l’alternativa de major impacte i que, per evitar les comparacions, s’han descartat els recorreguts alternatius.

El 21 de juny la plataforma alTERnativa141 també va organitzar una bicicletada popular per descobrir els espais directament amenaçats per la variant, a més de convocar diversos actes informatius durant els mesos de maig i juny.