Noves mobilitzacions estudiantils per exigir la rebaixa de les taxes universitàries

Per primera vegada en temps, les manifestants han aconseguit tancar les facultats de Ciències, Dret i Econòmiques, a banda de les ja habituals de Lletres i Turisme i Educació.

Manifestació pels carrers de Girona/ Carles Palacio
Manifestació pels carrers de Girona/ Carles Palacio

La jornada de vaga ha estat convocada per un comitè creat expressament, conformat per una norantena d'estudiants dels campus de Barri Vell i Montilivi, una part militants també del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans de la Universitat de Girona. Alhora, ha comptat amb el suport del Consell d'Estudiants, que ha jugat un paper actiu en la cancel·lació de les activitats avaluatives compreses entre les 12 del migdia i les 16 de la tarda, per facilitar l'assistència de les estudiants a la manifestació convocada.

Les estudiants, que s'havien proposat deslocalitzar el seguiment de la vaga -fins ara concentrat quasi en exclusiva al Campus del Barri Vell- van passar la nit anterior a les diferents facultats, i així van aconseguir tancar també les facultats de Ciències, Dret i Econòmiques. Més enllà d'alguns moments de tensió entre les estudiants que intentaven entrar a les facultats i les vaguistes, el matí va transcórrer amb normalitat i va aconseguir el seguiment més gran d'una vaga vist a la Universitat de Girona en els darrers anys. El moment de màxima tensió es va produir a l'albada de la jornada, quan un grup de persones van intentar tallar l'accés per carretera al Campus de Montilivi incendiant uns quants contenidors, moment en què la policia ha intervingut immediatament. Tot i això, fonts de confiança properes al comitè van assegurar a l'ARIET que l'actuació policial es va limitar a alguna identificació arbitrària que confien que no anirà més enllà.

Al migdia, els diferents blocs d'estudiants es van trobar al Campus d'Emili Grahit, on hi ha la facultat de Medicina i Infermeria, amb la voluntat de facilitar l'adhesió del seu alumnat a la manifestació. Aquí, també s'hi va sumar un grup de quatre estudiants totalment tapats i vestits amb granotes taronges que, custodiades pel conjunt de les manifestants, van realitzar diverses pintades com a mostra de rebuig no només als preus abusius de les taxes, sinó també a les forces d'ocupació espanyoles. Tot i això i la presència policial notòria, la manifestació es va poder desenvolupar amb normalitat, amb una participació de 300 estudiants. El recorregut va finalitzar a la plaça del Vi, davant de l'ajuntament de Girona, on el Grup Antirepressiu va denunciar que les 12 encausades per les càrregues policials a la Universitat de Girona finalment hauran d'anar a judici.