Ordis, exemple d’eficiència energètica

25 novembre 2013
Aerogenerador d'Ordis
Aerogenerador d’Ordis / Xevi Planas

Membres de la Xarxa per la Sobirania Energètica (XSE) es van trobar el passat 23 de novembre al municipi d’Ordis (Alt Empordà) per conèixer les seves experiències encaminades cap a la sobirania energètica a nivell municipal i veïnal. L’alcaldessa Maria Creheut va explicar el projecte “Ordis sostenible” i concretament els aspectes relacionats amb l’energia. 

La XSE es va crear el passat 5 d’octubre a Girona per agrupar totes les entitats catalanes que treballen temes relacionats amb l’energia i que aposten per un canvi de model energètic. Un aspecte que vol desenvolupar la XSE és precisament el retorn de la sobirania energètica a les comunitats i durant la reunió de la tarda es van poder debatre els resultats de l’experiència d’Ordis i les possibilitats tècniques de tornar la producció i distribució d’energia al nivell municipal.

Ordis va començar diversos projectes pilot l’any 2010, inspirats en l’estudi “Energia, de l’ecopoble a l’ecocomarca” de la IAEDEN-Salvem l’Empordà, com la redacció del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES), la realització d’ecoauditories a les llars i la instal·lació d’un petit aerogenerador a l’escola del poble. Des de llavors el municipi ha desenvolupat el seu propi projecte “Ordis sostenible”.

La XSE pretén donar veu a tots els col·lectius que aposten per un profund canvi del model energètic fins a assolir la sobirania energètica. Aquesta sobirania, considerant els impactes i les desigualtats del model actual de producció i distribució de l’energia, s’ha de basar en la plena igualtat, respecte als drets humans i el medi ambient.

La propera trobada de la XSE serà el dissabte 14 de desembre a Centelles (Osona), un municipi que gestiona la seva pròpia xarxa de distribució d’energia.