Per què la TUP de Girona i Salt?

Grup promotor de la 1a Trobada per la Unitat Popular a Girona i Salt

Seguint la trajectòria de lluites socials i mobilitzacions ciutadanes d’aquests darrers anys, les Trobades per la Unitat Popular (TUP) es presenten, arreu del territori, com un espai de discussió i reflexió per teixir el full de ruta que, a dia d’avui, considerem indispensable per a la ruptura democràtica i la transformació social.

Davant el blindatge que els poders econòmics, en connivència amb els poders polítics, estan fent d’aquest capitalisme salvatge, no ens queda cap més opció que la configuració d’espais conjunts de resistència alhora que de reconeixement entre totes nosaltres. És el que ens ha de permetre combatre l’ofensiva quotidiana a què estem sotmeses, trencant l’aïllament i reforçant la capacitat innata de generar vincles i complicitats.

El repte que se’ns planteja, però, no és fàcil, perquè mentre procurem donar forma a aquests espais de resistència, plurals i canviants, cal reconéixer-nos, des dels nostres matisos polítics, en un subjecte plural de construcció i (r)evolució social.

Així, des d’aquest primer grup promotor de la TUP de Girona i Salt, proposem tres eixos de treball que vam pensar que eren interessants per seguir amb l’exercici d’entreteixir discursos i pràctiques que la ciutadania ja fa temps que hem començat a plantejar-nos.

Un dels eixos de treball desplegarà la qüestió del racisme, perquè per una banda és constatat i evident, per exemple, l’augment a casa nostra del partit feixista Plataforma per Catalunya, i per altra, són identificables les actituds xenòfobes i racistes tant expressades des de nosaltres mateixes com des de l’entorn hegemònic.

El segon espai de debat abordarà el treball. Partint de la certesa que és el treball assalariat el principal instrument d’alienació del sistema capitalista, s’obren una infinitat de qüestions que van des de les reformes laborals, passant per la renda bàsica i finalitzen en la conformació del treball precari com a instrument generador de probresa.

Finalment, el tercer eix afrontarà el tema de l’aigua i l’energia, perquè si considerem que aquests són recursos naturals imprescindibles per a mantenir un nivell de vida digne, hem de plantejar-nos per què l’accés de les persones a aquests recursos és un dret bàsic que no es troba garantit, sinó que està supeditat a la capacitat econòmica de cada persona o família, i com fer front a aquesta situació.

Els debats es desenvoluparan de forma simultània el dissabte 31 de maig, al Centre Cívic de Can Ninetes i l’Espai Marfà. Ens aturarem a les 14h per entaular-nos amb el dinar popular de la mà d’Escudella Solidària, per seguir, a la tarda, amb una assemblea plenària que ens permeti recollir els punts en comú i en desacord dels debats del matí i apuntar, si escau, els temes per a una segona Trobada per la Unitat Popular a Girona i Salt.

La Trobada per la Unitat Popular de Girona i Salt, com a eina de construcció de la Unitat Popular, és una trobada oberta a moviments socials i organitzacions polítiques i a la ciutadania, i pensem que ha de servir, sobretot, per reconstruir els vincles i complicitats entre els diferents espais transformadors de Girona i Salt que, sovint, acabem confluint en accions i mobilitzacions.

Així doncs, hi esteu totes convidades i podeu trobar tota la informació al web https://tupgironaisalt.wordpress.com