Punt i seguit en la lluita contra l’abocador de Vacamorta

20 novembre 2014
L'avocador de Vacamorta conté 2 milions de tones de residus / TotBisbal
L’abocador de Vacamorta conté dos milions de tones de residus / TotBisbal

El conseller de Territori i Sostenibilitat Santi Vila va anunciar la setmana passada el tancament “imminent” de l’abocador de Vacamorta, situat al municipi de Cruïlles, al Baix Empordà. L’anunci va ser rebut amb alegria per la Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cruïlles (PAAC), que fa més de catorze anys que lluita contra aquesta instal·lació. Malgrat la victòria, la PAAC considera que el problema no està ni molt menys resolt, ja que l’abocador està ple de residus industrials que poden tenir efectes molt nocius sobre el medi ambient i la salut de les persones.

Zeta Figa, portaveu de la PAAC, ha explicat a l’ARIET que la Plataforma seguirà lluitant fins que es restauri el paisatge, tal com estableix la sentència del Tribunal Suprem de febrer de 2014. Figa assegura que l’empresa que gestiona la instal·lació, Recuperació de Pedreres SL, hi ha llençat brutícia fins el darrer moment. “Al febrer, quan es va fer pública la sentència, hi havia 2 milions i mig de tones de residus. Des de llavors no han parat d’abocar-hi residus. Hem vist cues de camions!”, ha explicat Figa.

El Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA) ha presentat aquest mes de novembre un estudi que adverteix que els residus de Vacamorta no estan ben confinats, de manera que contaminen el sòl, l’aigua i l’atmosfera. L’estudi, elaborat pel biòleg Ferran Pauné, assenyala que a l’abocador hi ha residus que, amb el pas del temps, poden generar “compostos altament tòxics, biotransformacions i altres reaccions complexes”. La presència d’aquests residus “suposa un risc per a la salut humana i pel medi ambient, així com una pèrdua de qualitat de vida dels veïns”. L’estudi també adverteix que l’Agència Catalana de l’Aigua ha detectat productes contaminants com el zinc o el bor als aqüífers de la zona.

El conseller Santi Vila, per la seva banda, ha assegurat que la Generalitat té intenció de retirar els residus, però també ha explicat que es tracta d’una operació cara i complexa i que “podria ser pitjor el remei que la malaltia”. Per encarar el futur de Vacamorta, està previst que la PAAC, el CEPA, l’Ajuntament de Cruïlles i tècniques del Departament de Territori i Sostenibilitat es reuneixin abans d’acabar l’any.

“Ens hem sentit molt enganyats”

La lluita contra l’abocador de Vacamorta va començar l’any 2000, quan l’aleshores alcalde de Cruïlles, Antoni Mallorquí (CIU), va autoritzar una instal·lació que es troba en un terreny no urbanitzable, a menys de 800 metres del nucli de Puigventós. Les veïnes de la zona es van organitzar ràpidament i l’any 2003 van presentar una denúncia contra l’abocador. Aquest va ser l’inici d’un llarg periple judicial que va finalitzar el febrer d’enguany amb la sentència del Tribunal Suprem.

Durant aquests catorze anys, el principal obstacle de la PAAC ha estat la mateixa Generalitat, que ha fet mans i mànigues per mantenir l’abocador obert. Abans de la sentència definitiva, la causa ha passat tres vegades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i dues pel Tribunal Suprem. La PAAC fins i tot va aconseguir que l’abocador es tanqués provisionalment l’any 2003, però el departament de Medi Ambient, que aleshores estava dirigit per Ramon Espadaler, va permetre que la instal·lació seguís funcionant. La sentència definitiva considera que, en aquella ocasió, l’administració catalana va cometre una infracció “flagrant”.

Zeta Figa ha explicat que durant tot aquest temps s’han sentit “molt enganyats” per l’administració catalana. “Han fet tota mena de trampes legals per no complir les sentències. Han actuat sense cap mena de respecte pel medi ambient i les persones”, ha dit Figa. L’advocat de la PAAC, Benet Salellas, considera que “després de tants anys de recursos i impugnacions, queda clar que la Generalitat és responsable de la situació”.

Una empresa vinculada a Jordi Pujol Ferrussola

L’empresa que gestiona l’abocador de Vacamorta està controlada per Gustavo Buesa Ibáñez, que ha estat imputat pel jutge de l’Audiencia Nacional espanyola Pablo Ruz per un presumpte delicte de blanqueig de capitals i falsedat documental. Segons el jutge, entre els anys 2004 i 2012, una de les empreses controlades per Buesa, GBI Serveis SA, hauria fet importants donacions al fill de l’expresident de la Generalitat i a la seva parella.

“Tothom sabia que darrera d’aquest negoci hi havia Pujol Ferrussola”, ha explicat Figa, que s’ha mostrat sorpresa que el tancament de l’abocador es produeixi precisament quan el Parlament comença a investigar els casos de corrupció relacionats amb la família Pujol. La portaveu de la PAAC ha recordat que el tractament de residus és “una font de riquesa impressionant” i que sovint “no hi ha cap mena de control”.

Gustavo Buesa també s’ha vist esquitxat per l’adjudicació presumptament irregular del contracte de recollida d’escombraries de Lloret de Mar. Segons la Fiscalia, l’empresa GBI Serveis hauria efectuat pagaments a un familiar de l’exalcalde de Lloret i diputat de CIU Xavier Crespo a canvi d’un contracte valorat en 80 milions d’euros.

Cronologia d’un litigi de 14 anys