Quina Devesa volem?

Adrià Plazas és membre de l'Associació de Veïns de la Devesa-Güell

13 agost 2016

He viscut tota la vida al barri de la Devesa-Güell. Jo sóc de la Devesa, però, per què en parlo amb orgull, a part d'haver-hi nascut? El barri té una identitat com a tal? La resposta és no.

No tenim identitat de barri, perquè no hi ha agents que la promoguin. A la Devesa només tenim dos entitats actives: el Cau i l'Associació de Veïns. Ens falten equipaments de barri, en comparació amb el gran nombre d'infraestructures de ciutat, com l'Auditori, el Palau Firal o la piscina municipal. Només disposem d'un espai cívic, la Rosaleda, on es reuneix l'Associació de Veïns. L'Ajuntament no fa res per promoure el teixit social. Si fos per ells, els escoltes hauríem de pagar cada any 10.000 euros per un local. Tot això ens ha abocat a la situació actual. Sense entitats no hi ha identitat i sense identitat hem esdevingut l'aparador predilecte per als grans esdeveniments.

Aquesta és la imatge que tinc com a veí, però com ho veu la resta de la ciutat? Mirant la gestió del barri que han fet els diferents equips de govern i els resultats del procés participatiu, podríem dir que els ciutadans de Girona veuen la Devesa com el lloc ideal per organitzar fires, mercats o concerts, els quals no sempre són del nostre grat. Per aquest motiu els resultats del procés participatiu són els que són: ja els està bé la Devesa com està. Sota tota manca de context del barri i amb la imatge que transmetem i tenim, s'han obtingut els resultats que s'han obtingut: una continuitat de la situació actual, i que ha esdevingut la base per l'elaboració del que serà el pla especial de la Devesa.

No estic en contra dels processos participatius (tan de bo n'hi haguessin més!), però opinar sense conèixer el context i sense disposar d'informació pot ser contraproduent. El més preocupant és que d'aquest procés participatiu en sorgeix un pla especial que perpetua la situació actual i que no defineix els usos del parc. Els veïns no entenem, per exemple, que es vulgui asfaltar el camp de Mart per "activitats intensives", sense definir de quin tipus d'activitats es tracta. Això és començar la casa per la teulada!

I amb la moguda del pla especial, aterra Escape In The Park, presentat com una fugida de la urbanitat a partir de la interacció de les arts plàstiques amb la naturalesa. Una nova mostra del model cultural de Girona, basat en la promoció de grans esdeveniments sense consultar la ciutadania. No m'oposo al concert en si mateix, però considero que la Devesa no és l'espai adequat per realitzar-lo.

A la Devesa no hi manquen activitats. Prova d'això són els vermuts que celebrem des de fa prop de dos anys i les contínues activitats organitzades pel barri. Aquestes activitats les concebem basant-nos en la idea d'un parc urbà (el més gran de Catalunya i un Bé Cultural d'Interès Nacional!) naturalitzat. És a dir, on el nostre ús respecti la naturalesa. És evident que l'acte del 7 d'agost no es basa en això, havent-hi espais més adequats com la Copa o Fontajau.

Escape in the Park és un exemple més de la gestió cultural i ambiental de l'actual equip de govern, i com a tal no quedarà sense resposta. N'estem tips de ser el barri de les macroconcentracions, i ho canviarem. Ja vam evitar la construcció d'un pavelló i ara combatrem un pla especial que contempla activitats com aquesta. La lluita per la Devesa com espai natural no s'acaba, s'ha transformat, i no pararà fins que l'Ajuntament escolti els veïns del barri.