Resposta feminista a dues violacions a Girona

Una nombrosa concentració feminista es va aplegar a la Plaça del Vi i va recórrer més tard els carrers de Girona, denunciant les agressions sexuals que van patir dues dones el passat cap de setmana

27 gener 2017
Capçalera de la manifestació en contra de les violacions recents a Girona / Sergi Vázquez
Capçalera de la manifestació contra les violacions recents a Girona /Sergi Vázquez

Les dues agressions es van produir durant la nit i la matinada de dissabte a diumenge

Més de 250 persones van respondre a la convocatòria dels col·lectius feministes de la ciutat –Hèkates i Malapècora– per mostrar la seva indignació davant les violacions patides per dues dones el cap de setmana passat. La convocatòria comptava amb el suport  dels espais anticapitalistes de la ciutat –l’ateneu popular Salvadora Catà i el Casal Independentista el Forn– i col·lectius com el Grup Antirepressiu i el SEPC. Les convocades es van aplegar a la plaça del Vi, on es va llegir un comunicat que posava en entredit el tracte informatiu que majoritàriament van fer de les violacions els mitjans de comunicació, que posava una ombra de dubte a la versió de les agredides. 

Les dues agressions es van produir durant la nit i la matinada de dissabte a diumenge. Una dona va ser violada per tres homes al pont de la Font del Rei a quarts de 6 de la matinada, i una altra va ser agredida sexualment per l'exparella de la seva mare. En un cas diversos mitjans apuntaven la possibilitat que la dona “tingués possibles deutes amb els agressors” i en el segon cas que “es barallava la possibilitat que el contacte sexual fos consentit”. Pels col·lectius feministes aquestes versions dels fets esdevenien justificadores de les agressions. 

L’alta participació de la convocatòria va convertir espontàniament la concentració en una manifestació que va recórrer els carrers de Girona al crit de “cap agressió sense resposta” o “la nit és nostra”. La marxa va tallar l’avinguda Jaume I i va finalitzar davant de la seu del Diari de Girona, un dels mitjans que les manifestants van considerar que havien donat un tracte informatiu masclista als fets.