S’acosta el judici als 8 vaguistes acusats d’entrar a la Cambra de Comerç de Girona

Aquest proper 27 de juny seran jutjades les 8 vaguistes imputades a la darrera vaga general a Girona. El ministeri fiscal, la Cambra de Comerç i la Generalitat de Catalunya demanen penes que oscil·len dels 4 anys i 5 mesos a 1 any i 4 mesos de presó.

13 juny 2016
Roda de premsa convocada pel Grup Anterrepressiu davant la Cambra de Comerç / Ivette Roig
Roda de premsa convocada pel Grup Anterrepressiu davant la Cambra de Comerç / Ivette Roig

El Grup Antirepressiu ha mantingut reunions de negociació amb la Cambra de Comerç

La Cambra de Comerç: Continuació d’una lluita

Un dels objectius de la campanya de suport ha estat pressionar la Cambra de Comerç de Girona perquè retirés l’acusació del judici. Cal recordar que l’acció de protesta durant la vaga general es va desencadenar arran de les declaracions del president de la Cambra, Domènec Espadalé, que es queixava que la classe treballadora hagués perdut la “cultura de l’esforç” i instava a “treballar més i a cobrar menys”.

La campanya de suport ha continuat estirant el fil de la confrontació entre el lobby empresarial i els interessos de les treballadores. Durant el mes de maig cada dijous al matí s’han convocat piquets davant la Cambra de Comerç i s’han enganxat cartells amb retrats de membres de l’òrgan directiu assenyalant la seva complicitat. 

Segons el Grup Antirepressiu, ha mantingut reunions i contactes amb la Cambra de Comerç perquè aquesta retirés l’acusació. Tot i que l’advocat de la Cambra, Joan Casadevall, ha procurat evitar la campanya en contra i s’ha mostrat disposat a no ser bel·ligerant en el judici, el grup de suport no ha afluixat les accions adduint que l’objectiu és que es retiri l’acusació. Arribats aquest punt de bloqueig, el Grup Antirepressiu continua anunciant accions de pressió i en un comunicat recorda que la Cambra representa un “think thank conservador” i “un càrtel organitzat i mafiós de grans empreses”.

La Generalitat de Catalunya manté l'acusació particular contra els vaguistes

La Generalitat de Catalunya: un clam conjunt

L’altre eix de la campanya de suport ha estat denunciar que la Generalitat de Catalunya comparegui com a acusació particular. Però aquest no és un fet aïllat d’aquest cas concret, sinó que esdevé una constant de les causes judicials relacionades amb protestes i mobilitzacions populars. Això ha portat el grup de suport a buscar complicitat amb altres campanyes antirepressives que comparteixen aquest mínim comú denominador. De la confluència s’ha gestat la campanya “l’Estat acusa, la Generalitat s’acarnissa”, on es posen de relleu tots els casos repressius en què el govern de la Generalit acusa,  i es compara amb les causes de corrupció i de violència policial, en què s’ha notat l’absència d’acusació pública, cosa que provoca un greuge comparatiu.  

Aquesta campanya inclou persones imputades arran les darreres vagues generals,  membres de l’assemblea llibertària de Lleida que van ser jutjades per la campanya Presó és tortura, activistes contra la MAT, estudiants imputades arran la visita de l’expresident Artur Mas a la UdG i manifestants de Can Vies. A banda d’incloure aquests casos repressius, la campanya ha rebut el suport dels sindicats de CGT i COS, grups antirepressius com Rereguarda en Moviment, la Xarxa Anti-Repressió de familiars, el centre Irídia, i organitzacions com Endavant, Arran, SEPC, Procés Embat i la CUP-AE. 

La campanya va celebrar una roda de premsa el 24 de maig davant de la Generalitat de Catalunya, on va exigir al Govern que es retirés de totes les causes. També s’han presentat al·legacions de manera coordinada a les delegacions territorials recollint aquesta demanda.

Propera convocatòria: 17 de Juny

A poc temps del judici, el Grup Antirepressiu prem l’accelerador per intentar incidir -hi favorablement. De moment ha fixat una mobilització a Girona pel divendres 17 de juny, per a la qual espera que la campanya d’accions, de difusió i les nombroses xerrades arreu del territori, siguin al·licients que hi contribueixin en forma d’assistència. Per aquesta darrera mobilització comptaran amb la presència de persones imputades per altres causes, treballadores que actualment es troben en lluita, com ara la plantilla d’Esfosa de Vic, i membres de les organitzacions i col·lectius que han donat suport a la campanya La vaga a judici.