Salt aprofita la diada de Sant Jordi per escarnir Plataforma per Catalunya

24 abril 2015
/ Carles Palacio
Moltes veïnes van afegir-se de forma espontània a la protesta contra PxC / Carles Palacio

 

“Que se’n vagin i que no tornin, no en volem saber res!”. La presència d’una parada de Plataforma per Catalunya a la diada de Sant Jordi no va agradar gens ni mica el veïnat de Salt, que ahir a la tarda va expressar sense embuts el seu rebuig a la xenofòbia. Enmig d’un ambient festiu, unes dues-centes persones van encerclar la parada del partit feixista i durant més de mitja hora van proferir crits i consignes contra la seva presència al poble gironí. Els membres de PxC, una desena mal comptada, van aguantar el xàfec amb cara de pocs amics i no van respirar tranquils fins que la protesta es va haver dissolt.

La parada de PxC era l’única de color negre que hi havia al passeig de Salt. Al capdamunt hi onejava una bandera de Sant Jordi de grans dimensions que es podia veure des del principi del passeig. A l’interior hi havia dues cares conegudes: Sergi Fabri, el cap de llista a Salt, i Sergio Concepción, un dels peixos grossos del partit a Catalunya. Tots dos duien camises blanques immaculades i anaven acompanyats per altres persones uniformades amb una samarreta de PxC. En conjunt, la parada oferia un aspecte més aviat sinistre i encarcarat, que contrastava vivament amb l’ambient festiu i divers que es respirava al passeig.

La resta de parades lluïen pancartes on es podia llegir “Salt diu no al racisme. Tothom és de casa”, en referència al conegut lema de PxC, que dóna prioritat a les persones “de casa”. Així doncs, malgrat els seus esforços per excloure una part de la població, ahir a Salt els únics que semblaven exclosos eren, precisament, els membres de PxC.

La manifestació havia estat convocada per l’Espai Antiracista, una organització creada fa pocs mesos, però que ja ha donat mostres del seu arrelament a la ciutat. Les persones que hi participaven anaven armades amb xiulets i cassoles perquè la protesta fos ben sorollosa. Al principi, hi havia una mica de tensió i es temia un enfrontament, però el gran nombre de veïnes que van afegir-se de forma espontània a la manifestació va fer que de seguida adquirís un caràcter molt alegre. “Boti, boti, boti, feixista qui no boti!”, cridaven les manifestants. Dins la parada, Sergi Fabri, potser per fer befa de la protesta o potser perquè no entenia de què anava tot plegat, saltava com el que més. Uns quants mossos d’esquadra es van interposar entre les manifestants i els membres de PxC, més per semblar que feien alguna cosa, que no perquè hi hagués un perill real d’enfrontament. Després de llegir els parlaments, la protesta es va dissoldre sense més incidents. “Això ha estat un bany!”, comentava un dels manifestants, com si es tractés d’una golejada en un partit de futbol.