Sentencien que és improcedent l’acomiadament de 16 treballadores d’ambulàncies del CTSC

29 novembre 2014

El Tribunal Suprem espanyol ha confirmat la sentència que reconeixia com a improcedent l’acomiadament de 16 treballadores del CTSC, Consorci del Transport Sanitari de Catalunya, executat el 2011. El Tribunal rebutja el recurs que havia presentat l’empresa contra la sentència dictada en el seu moment pel Tribunal Superior de Justicia de Catalunya. Per les treballadores acomiadades això demostra que l’empresa va aplicar “un obscur procés de restructuració del tot il·legal per acomiadar-nos”.

El periple de les treballadores afectades arrenca a mitjans del 2011, quan l’empresa anuncia la intenció d’acomiadar fins a 40 persones del servei de transport sanitari a la demarcació de Girona. CTSC, sota el paraigües de la situació de crisi econòmica i retallades, justifica els acomiadaments per raons econòmiques. L’empresa, però, va ocultar que s’havia fixat com a benefici mínim 1,4 milions d’euros, un benefici que va mantenir durant tot el procés d’acomiadaments. La sentència dels tribunals avala aquest fet, ja que declara improcedents els acomiadaments perquè l’empresa no justifica les hipotètiques pèrdues que l’obligaven a retallar la plantilla.

Les treballadores denuncien en un comunicat públic que l’empresa ha estat amenaçant i incomplint una vegada darrera l’altra tots els pactes. En aquest sentit, tot i que el comitè d’empresa va proposar diferents vies per reduir les despeses i no acomiadar personal, l’empresa va negar-s’hi en rodó. Finalment, després d’una votació entre tres propostes acordades per la mateixa direcció, es van acomiadar 16 persones, que són les que van presentar el recurs. Malgrat això l’empresa ha acabat acomiadant, al llarg d’aquests darrers tres anys, les 40 treballadores que des d’un principi havia anunciat.

El comunicat també denuncia que les administracions permetin que la mateixa empresa es torni a presentar al concurs públic per gestionar el transport sanitari a la demarcació de Girona. “Pensem que empreses amb aquest historial no haurien de poder accedir, per bases, a gestionar un servei públic”. Consideren també indignant que tot i les sentències contràries i les indemnitzacions de què s’haurà de fer càrrec l’empresa, aquesta hagi estat galardonada amb el premi a l’excel·lència empresarial.